Konkursen för Ekfors Kraft AB, kärnan i Mikael Styrmans verksamhet, var ovanlig på så vis att värdena i konkursboet överstiger skulderna. När alla tillgångar är sålda ska åtskilliga miljoner kronor fördelas. De som har krav ska nu anmäla sig till ett bevakningsförfarande.
Vattenfall har sedan tidigare stora fordringar. Av andra med krav märks Ackordscentralen och advokatbyrån Gullesjö, som båda tvångsförvaltade Ekfors. Andra Ekforsbolag har tidigare framfört krav på kraftbolaget.
Efter budgivning köpte Övertorneå kommun, med egna bolaget Övertorneå Energi, elnätet för 72 miljoner kronor. Kvicksilverarmatur och vissa stolpar ska bytas ut enligt en treårsplan, uppger kommunalrådet Roland Kemppainen.
Kritik har framförts mot att kommunbolaget har väldigt höga priser.
– Bolaget ska ge förslag till justeringar nedåt, kommenterar Roland Kemppainen.
Gatubelysningen köptes av kommunen för 667.500 kronor. Ett par industrifastigheter såldes till Övertorneå Energi medan kommunen köpte Ekforskontoret och Roland Kemppainen vill göra ett seniorboende där.
Det som återstår att sälja är ett par industrifastigheter, lösa värden samt de omnämnda vattenkraftverken.
– En tidigare värdering av kraftverken visade ett värde på sammanlagt på 25 miljoner kronor, uppger konkursförvaltaren Hans Andersson. Värderingen, som hörde ihop med en utmätning, behöver inte vara vägvisande inför en försäljning.
Vattenfall, som begärde utmätningen, har bästa rätten till pengarna från försäljningen.
Konkursboets drift av vattenkraften har gett en miljon kronor i vinst medan driften av elnätet gått ihop, uppger Hans Andersson. Övertorneå kommuns nuvarande ledning vill att kommunen försöker bli ägare av vattenkraftverken.
– Jag tycker det är jätteintressant, jag skulle rekommendera kommunen att köpa dem, säger Roland Kemppainen.
Men mycket talar för att en bred allians från oppositionen tar över styret av kommunen, och där finns tveksamheter inför att anmäla sig som spekulant.
– Det där har vi inte ens hunnit titta på, vi måste ta upp det. Man måste veta vilket skick kraftverken är i, och vilket pris det kan bli. Kemppainen vill ju köpa allting och kommunen betalade alldeles för mycket för elnätet, säger Tomas Vedestig , Övertorneå fria alternativ.