Utan telefon när fasta nätet tas bort

Bengt Enbuske är en av många tornedalingar som blev garanterad att ingenting skulle förändras när han gick över från det fasta telefonnätet till GSM-nätet.
Nu har han varit utan telefon i en månad.

EXTRA. På grund av den dåliga täckningen har en mobiloperatören monterat en extraantenn på Bengt Enbuskes tak men trots det går det inte att ringa.

EXTRA. På grund av den dåliga täckningen har en mobiloperatören monterat en extraantenn på Bengt Enbuskes tak men trots det går det inte att ringa.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2011-10-07 06:00

Ilskan i Tornedalen är stor.

Anledningen är att Telias teknikskifte inneburit att flera hushåll i Tornedalen är utan telefoni.

Den 14 september var tanken att Bengt Enbuskes hemtelefon i Siekasjärvi skulle kopplas upp mot det mobila GSM-nätet.

- De lovade att det skulle fungera men det fungerar inte. Eller jo, i en minut. Sedan bryts det, säger han till Kuriren.

Han har upplyst teleoperatören om problemen men svaret han har fått har varit att komplettera breven med uppgifter. Bengt Enbuske uppger att han skickat e-post till dem tre gånger. Vid varje tillfälle har det dröjt cirka en vecka innan han har fått svar.

- Men fakturan har kommit fram snabbt i alla fall, det är ju bra.

Inte ensam
Nu är inte Bengt Enbuske ensam om att drabbas av avbrott under samtalen. Det har lett till att boenden i de drabbade orterna har skickat ett brev till Telia och Norrbottens riksdagsledamöter där de förklarar problemet och kräver åtgärder. I brevet har de också bifogat namnunderskrifter på alla som ställer sig bakom protestbrevet,

I Gemträsk utanför Boden är problemen i Tornedalen välkända.

Där uppger Östen Broström att han väntat ett år på att kunna använda den nya telefonen som förr.

- Det är ett skämt. Räkningen har stigit från cirka 400 kronor till 800-900 kronor för att man tvingas ringa om hela tiden. Det bästa hade varit att aldrig ha med telefonen att göra då man bara blir irriterad när man använder den, säger han.

Östen Broström skulle vilja se en samlad protest där de missnöjda abonnenterna i landet inte betalar telefonräkningen innan problemen är åtgärdade.

- Jag tror det är det enda som hjälper. Men det räcker inte bara med oss här i byn. Då skrattar de nog bara åt oss, men en större aktion skulle jag ställa mig bakom direkt.

Är orolig
Torvald Pääjärvi är granne med Bengt Enbuske. Han har ännu inte upplevt några problem med telefonen, men då sker inte bytet förrän i dag (läs fredag).

- Självklart är jag orolig. Nog kan jag bo utan telefonen det är inget problem. Sedan är det bara att hoppas att man inte råkar ut för någon stroke eller sjukdom, säger han och fortsätter:

- Jag tycker det är så oförskämt att grundläggande funktioner inte fungerar, speciellt när tekniken finns. Och att de byter ut någonting som fungerar mot någonting som kanske fungerar, bara för att vi inte är lönsamma. Det är vad de säger till oss. Ni är inte lönsamma. Jag tycker det är iskallt.

Här är de orter där Telia har beslutat att ta bort det fasta telefonnätet:

BODEN
KLINGTRÄSK
NORRA LÅNGSJÖN
RÅNE-TALLBERG
SPIKBERG
 
GÄLLIVARE
AGGELA
BJÖRKBERGET
BÖNTRÄSK
KEBNATS
LINAÄLV
MÅRDUDDEN
MÄNTYVAARA
NEITISUANDO
NORRA FLAKABERG
POLCIRKELN
PÅLKEM
RUOKTO
SARVISVAARA
SUOBBAT
TORASJÄRVI
VUODDAS
VÅRSJÖ
ÄIJÄVAARA
 
JOKKMOKK
FRAMNÄS
KUOUKA
LUVOS
MESSAURE
PORSI
RANDIJAUR
SAUKA
SEITEVARE
SUDOK
TELLEJOKK
 
KALIX
KALIX-STORSIEN

LULEÅ
JUNKÖN
STORBRÄNDÖN
 
PAJALA
HUUKIS
JUNOSUANDO KC51
JUNOSUANDO/KURKKIO
JUNOSUANDO/NUOKSUVARA
KARNEVARA
KIRNUJÄRVI
KIVIJÄRVI
KOLARI
KORPILOMBOLO-FÄLLAN
KÄTKESUANDO
LIMINGOÅN
MERASJOKI
MUONIONALUSTA
PARKALOMPOLO
PERÄJÄVARA
PIRTTINIEMI
VINSA

PITEÅ
GRANTRÄSKMARK
GRANTRÄSKMARK KC51
GRÅTRÄSK
HÖGBACKEN
MANDTRÄSK
PITE-TÄLLTRÄSK

ÄLVSBYN
TIMFORSBY

ÖVERKALIX
JOKKALLSJÄRV
VALSJÄRVSBY
 
ÖVERTORNEÅ
AAPUA
JÄNKISJÄRVI
KANNUSJÄRVI
MATOJÄRVI
MUKKAJÄRVI
NISKANPÄÄ
SUOKOLOJÄRVI
VUOMAJÄRVI
YLINENJÄRVI

Teknikskiftet

Istället för att renovera de äldsta och mest slitna delarna av det fasta telefoninätet ersätter Telia stolparna och ledningarna med det mobila nätet.

En adapter gör det möjligt att använda den gamla inomhustelefonen i det digitala mobilnätet. Är adaptern för svag monteras en förstärkningsantenn på huset.

Telia uppger att de börjar i små områden där underhållskostnaden av de gamla stationerna omräknat i utgiften per kund inte beräknas vara lönsamt.

Under de kommande sex månaderna berörs cirka 5.000 hushåll i 60 kommuner.

Teknikskiftet beräknas vara genomfört 2015. Då kommer 50.000 företag och privatpersoner inte längre kunna använda det fasta telenätet.Källa: Telia Sonera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om