Tvångsinlösen nära

Kuriren avslöjade att en ansökan om tvångsinlösen av Ekfors kraft bara var en tidsfråga - på tisdagen kom ansökan som kan innebära slutet för Mikael Styrman som elleverantör.

GOD NATT? Snart kan åren av eviga tvister med myndigheterna vara över.

GOD NATT? Snart kan åren av eviga tvister med myndigheterna vara över.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2011-01-12 06:00

Ekfors kraft startades av Viktor Styrman, farfar till Mikael Styrman, för 94 år sedan men nu tyder det mesta på att det inte blir något hundraårsjubileum. Energimarknadsinspektionen, EI, har fått nog av "missförhållanden" som hot mot kunder och avklippt el till vattenverk och skolor - på tisdagen lämnade EI in en ansökan till om tvångsinlösen av Ekfors krafts elanläggning Fastighetsdomstolen vid Luleå tingsrätt.

Vägs ände
- Det är en stor besvikelse att vi inte lyckades få Ekfors att frivilligt följa regelverket som alla andra nätföretag gör och att vi på nytt tvingats inleda den tidskrävande process som en tvångsförvaltning och en tvångsinlösen innebär, säger EI:s generaldirektör Yvonne Fredriksson.

Kuriren har rapporterat om alla turer och tvister kring Ekfors kraft och dess kontroversielle vd och ägare Mikael Styrman sedan tidigt 2000-tal då bråken började.

Tredje gången
Ekfors elanläggning står nu för tredje gången under tvångsförvaltning och tvångsinlösen var även aktuell 2008 men hovrätten för övre Norrland avslog då EI:s ansökan eftersom man ansåg att lagändringar gav förutsättningar att lyckas rätta till missförhållandena genom tvångsförvaltning. Men nu har EI nått vägs ände.

- Tvångsförvaltaren Johan Gullesjö har angett att han inte ser några utsikter att kunna återlämna företaget till ägaren och dessutom har ytterligare missförhållanden uppkommit och då återstår endast inlösen av anläggningen, säger Göran Morén, chefsjurist, EI.

Advokat Johan Gullesjö är inte förvånad att ansökan kom:

- Det var ganska självklart i och med att Styrman vägrat samarbeta med mig. Jag kan inte lämna tillbaka anläggningen till någon som jag inte tror kommer att följa lagar och bestämmelser, säger han.

EI har också i ett särskilt yttrande till Förvaltningsrätten i Linköping anhållit om att tvångsförvaltningen måste fortsätta att gälla under inlösenprocessen som kan bli utdragen.

- Förra gången dröjde det två år innan högsta domstolen avslog vår överklagan men vi hoppas förstås att det går snabbare nu, säger Göran Morén.

Vid bifall av Fastighetsdomstolen vill EI få direkt tillträde till anläggningen innan det slutgiltiga beslutet tas och ett eventuellt belopp som staten ska betala för anläggningen fastslagits. I bästa fall kan ett beslut komma om sex till åtta månader, enligt uppgifter till Kuriren.

Kuriren träffar Mikael Styrman på tisdagseftermiddagen:

- Du får ingen kommentar idag, säger en, trots allt, leende Mikael Styrman

Ansökan om tvångsinlösen

Energimarknadsinspektionen listar i ansökan till Fastighetsdomstolen ett stort antal orsaker som motiverar om tvångsinlösen och nämner Ekforsbolagens ägare Mikael Styrmans mångåriga ovilja att följa lagar och regler, olagliga höjningar av nättariffer, vägran att ansluta kunder, hot mot kunder som inte betalar till Ekfors trots tvångsförvaltning, avstängd el till samhällsviktiga funktioner, samt släckt vägbelysning.

Ansökan berör all egendom som kan antas ingå och som är nödvändig för driften av det koncessionspliktiga nätet, alltså anläggningar, fastigheter och ledningsrätter. Även relevant dokumentation, relevanta fordon och andra tillgångar berörs.

Då det finns osäkerhet om vilket bolag som egentligen äger anläggningen omfattas ansökan av fyra bolag i koncernen.

Ekfors kraft är dock koncessionsägare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om