– Vi vill se hur mycket våra ungdomar kan om tornedalska traditioner. Så ungdomarna möter då ett "hemmaproffs" från Tornedalen i olika hantverk, säger redaktören Jenny Hjorth Rova.
Meningen är då att se om det är möjligt att baka, laga mat eller vad det nu kan vara genom att "googla" fram det lika bra som en som ärvt sin kunskap.
– I slutet av alla tävlingar tar vi in två jurymedlemmar som har koll på det olika hantverken och hur det ska vara eller smaka, säger hon.
Varför gör ni det här programmet?
– Vi vill lyfta Tornedalen och den tornedalska kulturen. Generationen som är proffsen i vårat program har traditionerna och hantverken i ryggmärgen och den kunskapen måste vi få lös på något sätt och väcka intresset hos de unga, säger Rova.
Ungdomarna som är med i programmet tävlar gemensamt i ett lag och tycker att det är spännande att vara med i tv och få testa på de olika traditionerna.
– Det känns spännande och vi har inte testat på de olika hantverken innan så det är kul att få testa något nytt, säger Ellen Suikki Nilsson.
Ungdomarna som möter de olika proffsen heter Ellen Suikki Nilsson, 16, från Suokkolajärvi, Josefin Persson, 14, från Karungi samt Edwin Jaako, 14, från Övre Kuiva.
– Jag är orolig att vi inte ska kunna någonting eller att det ska gå fel för vi tävlar mot proffs som kan det här, säger Josefin Persson.
När vi är på plats håller ungdomarna på att baka Rieska, ett slags tornedalskt bröd, och proffset de möter heter Irene Wasikkaoja, 68, från Övertorneå.
– Jag bakar mycket och har bakat Rieska sen barnsben. Att vara med i tv är det som är läskigast för mig men också väldigt roligt, säger hon.
Inslagsproducenten Lina Puranen har en mamma som är från Tornedalen men är själv född och uppvuxen i en Stockholmsförort.
– Det finns så mycket kunskap hos den äldre generationen som vi vill föra vidare och visa uppskattning till, säger Puranen.
Hon hoppas på att ungdomarna ska få upp ögonen för de tornedalska traditionerna.
– Hur mycket sitter i väggarna hos proffsen och hur mycket går det att komma fram till via en "googling". Det blir ett sätt att visa upp det här gamla hantverken genom ett nytt tänk, säger hon.
Alla är överens om att det är kul att föra ihop den äldre generationen med den unga och se hur de tar sig an uppgifterna.
Programmet sänds i SVT i november.