Turné hjälper intresserade att hitta rötter
Intresset för släktforskning ökar i Sverige och att söka sina rötter har blivit betydligt enklare då större delen av de historiska kyrkböckerna går att hitta via internet.
För att sprida kunskap till allmänheten om vilka möjligheter det i dag finns när det gäller släktforskning gjorde Seth Lund en turné i södra Sverige förra sommaren.
- Det blev mycket lyckat så nu gör vi en uppföljning i norr, säger Lund som turnerar med husbil och stannar till på olika platser och visar hjälpmedel för den som vill hitta sina rötter.
Nu har turen kommit till Övertorneå och passande nog har han parkerat i närheten av den vackra kyrkan.
Kyrkböcker filmas
Släktforskning bedrevs först genom att bläddra i böcker, men då dessa slets för mycket användes så kallade mikrofishbilder av sidor i böckerna. I dag är det digitaliserade bilder som gäller.
- En scanner specialtillverkades år 2000 för ändamålet och den finns bara i ett exemplar, berättar Lund.
I dag är 99,6 procent av kyrkoböckerna digitaliserade och det har gjort släktforskningen mer lättillgänglig för gemene man.
- Man kan forska på bibliotek, men det är ofta kö och kort om tid och då finns alternativet att öppna ett abonnemang privat, säger Lund.
Mormoner började
Enligt Lund började släktforskningen i och med att mormoner från USA kom till Sverige för att undersöka sina rötter.
- En rättroende mormon ska kunna redogöra för sitt släktträd 3-4 generationer tillbaka och det största släktregistret i världen finns i Salt Lake city, berättar Lund.
En kopia av filmerna som mormonerna tog fram finns i riksarkivet och därifrån har forskningen i Sverige utgått. Enligt Seth Lund försämras kvalitén för varje generation av kopior som gjorts analogt.
- Vi kommer att gå in och fota av de sämsta bilderna från kyrkoböckerna, säger han.
Populär hobby
En undersökning utförd av SCB visar att cirka två miljoner svenskar skulle vilja börja släktforska och det är dessa människor vi nu vill resa ut i landet och träffa.
- Medelåldern på dem som forskar är klart lägre än förut. Det går snabbare i dag, förr var det bara pensionärer som hade tid att sitta på bibliotek och forska, berättar Lund som vittnar om att intresset ökat på sistone.
Besöket i Övertorneå sker i samarbete med Nordkalottens kultur- och forskningscentrum & Matarengi forskarförening.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!