Chef:s anställning i Övertorneå har avslutats

Annika Keisu Lampinens anställning som kultur- och fritidschef vid Övertorneå kommun har avslutats efter att det ska ha framkommit brister i ledarskapet vid avdelningen.

Övertorneå kommun och Annika Keisu Lampinen skrev i onsdags på en överenskommelse om att hennes anställning avslutas.

Övertorneå kommun och Annika Keisu Lampinen skrev i onsdags på en överenskommelse om att hennes anställning avslutas.

Foto: Elisabeth Hedman

Övertorneå2022-09-23 13:25

I onsdags gjorde Övertorneå kommun en överenskommelse med kultur- och fritidschef Annika Keisu Lampinen om att avsluta hennes anställning, någonting Haparandabladet var först med att berätta.

Under sommaren fick kommundirektör Anna Andersson uppgifter om att det fanns arbetsmiljöproblem kopplade till ledarskapet på kultur- och fritidsenheten.

– Den bild jag fick när jag började undersöka saken var så pass allvarlig att vi beslutade att tillsätta en utredning med extern utredare, säger Anna Andersson.

Utredaren ska ha intervjuat personal, enhetschefer och några politiker. 

– I veckan, efter vi, jag, HR-chef och personalutskottet fått en muntlig redogörelse om vad som framkommit i de här samtalen så har arbetsgivaren valt att ingå en överenskommelse med Annika, säger Anna Andersson.

Vad kom den här utredaren fram till? 

– Nu när vi har en överenskommelse så känner vi att vi inte vill gå in i detaljer, men stora brister i ledarskapet.

Den här utredningen, är det en offentlig handling? 

– I och med att vi tecknat ett avtal med Annika så föreligger det inget behov av att slutföra utredningen. Det är en muntlig redovisning vi fått och det är det vi fattat beslut efter.

Hur ser du på att det här pågått? 

– Vi har jätteduktig kompetent personal på kultur- och fritid och de har åstadkommit många bra saker genom åren. Deras arbetsmiljö har varit största prioritet här därför har vi jobbat skyndsamt.

Enligt Annika Keisu Lampinens juridiska ombud, Michael Fischbein, stämmer inte det kommunen gått ut med.

 – Jag har gjort en rättsutredning om det finns grund för kritik och att vidta arbetsrättsliga åtgärder och säga upp henne. Då har jag funnit att det inte finns grund för det.

Han menar också att kommunens utredning är partisk.

– Den utredaren är också ombud för kommunen, så brukar det normalt sett inte gå till.

I överenskommelsen ska Annika Keisu Lampinen fått 14 månadslöner, enligt Michael Fischbein är det två månader ifrån det maximala beloppet på 16 månadslöner som arbetsgivaren kan använda för att lösa ut en anställd som jobbat mindre än fem år.

– Då tänker jag så här om det vore som de säger att deras utredning var riktig och hon gjort så allvarliga fel, varför använder man då skattebetalarnas pengar och betalar nästan maxskadestånd?, frågar han.

– Om du gjort fel på din arbetsplats och det finns grund för ett avskedande då betalar du inget alls.

Kommundirektören har ingen kommentar vad gäller att utredaren skulle vara partisk. 

– Arbetsgivaren och arbetstagaren har varit överens och skrivit på en överenskommelse, säger hon.

När det kommer till antalet månadslöner som avtalats handlar det enligt Anna Andersson om att kommunen vill göra processen kort. 

– Om vi skulle avskedat Annika skulle hon kunnat överklaga och då hade det blivit en rättslig tvist. De är oftast utdragna och kräver resurser. Det ville vi undvika, vi ville skapa arbetsro för personalen och i organisationen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!