Styrman förkastar kommunernas bud

"Sandlådenivå" - det är Mikael Styrmans åsikt om Haparanda och Övertorneå kommuners motbud kring vägbelysningen. - De vill hålla liv i tvisten, säger Ekfors Krafts VD.

TROR PÅ LJUSET. "Senast 2010 kommer det att vara tänt. Det är valår då", säger Ekfors krafts VD Mikael Styrman.

TROR PÅ LJUSET. "Senast 2010 kommer det att vara tänt. Det är valår då", säger Ekfors krafts VD Mikael Styrman.

Foto: Shaon Chakraborty

ÖVERTORNEÅ2007-12-06 01:45
På onsdagen kom också Haparanda kommuns kompromissförslag angående vägbelysningen till Mikael Styrman.- Oseriöst. Det här är inget motförslag. Det är ett sätt att torpedera fortsatta förhandlingar. Det är sandlådenivå på budet och det visar att kommunen inte är intresserad av att ha någon belysning. Mikael Styrman menar att Övertorneå och Haparanda kommuner vill hålla liv i tvisten för att ha argument för tvångsinlösen av Ekfors kraft AB inför det ärendets fortsatta rättsliga gång.Prutar rejält
Liksom Övertorneå så prutar Haparanda rejält på de 3,3 miljoner som Ekfors Kraft vill ha för att tända belysningen. Sven-Erik Bucht, kommunalråd i Haparanda berättar att kommunledningen räknat fram vad de tycker att de ska betala Ekfors kraft för belysningen.- Haparandas motbud till Styrman är 761.000 kronor plus ränta. Det tycker vi är ett skäligt pris.Det exakta budet är 761.133 kronor plus ränta för åren 2002-2004. Enligt rekommenderad dröjmålsränta som Haparanda vill betala hamnar räntesumman på cirka 50.000 kronor. Styrman begärde en dryg miljon kronor i ränta."Stalin är död"
Det nu lagda motförslaget skulle innebära ett direkt övertagande av belysningsnätet där kommunen endast betalar verifierade investeringskostnader till Ekfors. Mikael Styrman anser att kommunerna är efter sin tid. - Att beslagta privata egendomar är inte gångbart i vår tid. Stalin, Honecker och Ceausescu är faktiskt döda, säger Mikael Styrman.Han menar att en utredning av nätet är nödvändig för att kontrollera bland annat gränsdragningar, mätpunkter och anslutningar.- Det kan vara livsfarligt för min personal att inte ha koll på nätet, säger han.Kan tvingas betala ändå
Styrman är övertygad om att kommunerna måste betala till det aviserade priset för den tid som belysningen nyttjats.- De är tvungna att betala enligt köplagen eftersom de inte har bestritt höjningen. Skillnaden är att de inte får belysningen tänd, säger Styrman.Arne Honkamaa, kommunalråd i Övertorneå och hans kollega i Haparanda, Sven-Erik Bucht menar att de inte är skyldiga bolaget något.- Vi har redan betalt mer än vad vi betalar till exempelvis Vattenfall, säger Bucht.Styrman tänker inte komma med något ytterligare förslag.- Vårt ursprungliga bud står fast. Kommunerna har ännu en tid på sig att anta det och få belysningen tänd för invånarna. Men vi lägger inte ner någon mer tid på det här. Vi har annat att göra än att hålla på att leka med vägbelysningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!