Studerar meänkieli och Tornedalen

Enheten för minoritetsfrågor är på besök i Pajala och Övertorneå för att lära känna den tornedalska kulturen och se hur kommunerna arbetar praktiskt med minoritetspolitiken.

MEÄNKIELI. Enhetschef Lennart Rohdin och enheten för minoritetsfrågor vid länsstyrelsen i Stockholm är i Tornedalen för att lära sig mer om kulturen och meänkieli.

MEÄNKIELI. Enhetschef Lennart Rohdin och enheten för minoritetsfrågor vid länsstyrelsen i Stockholm är i Tornedalen för att lära sig mer om kulturen och meänkieli.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2010-09-25 06:00
Länsstyrelsen i Stockholm har tillsammans med Sametinget i uppdrag att följa upp den nya lag som trädde i kraft den 1 januari 2010 om nationella minoriteter och deras språk. På fredagen besökte enheten för minoritetsfrågor kommunerna Pajala och Övertorneå.Kuriren träffar delegationen när de besöker Tornedalens folkhögskola i Övertorneå. Landshövding i Stockholms län Per Unckel har arbetat i många år som med att lyfta finska språkets ställning i Sverige:- Det är mycket nyttigt att komma hit och på plats se och uppleva Tornedalen och meänkieli. Vad jag exempelvis inte visste är det lite socialt undertryckta som har funnits kring meänkieli, att man tidigare inte har vågat säga att man stod för språket, säger Per Unckel.Var skeptiska
Lennart Rohdin är chef vid enheten för minoritetsfrågor. Han medger att det fanns kritik mot att enheten i Stockholm och inte i Tornedalen där meänkieli talas- Visst var både kommunerna i Norrbotten och STR-T (Svenska Tornedalingars Riksförbund-Tornionlaaksolaiset) skeptiska när de fick höra att vi skulle göra på det här sättet. Så det är en utmaning för oss att visa att det fungerar, säger RohdinTore Hjorth, ordförande för STR-T:- Det som är en trygghet är att Lennart Rohdin har varit med och skrivit lagstiftningen kring minoritetsspråken och är väldigt väl insatt i de här frågorna. Väcka intresset
Tidigare under dagen besökte de bland annat Tornedalsteatern och Laestadiusmuseet. - Laestadianismen har haft en oerhört stor inverkan på att bevara meänkieli när språket förtrycktes av staten, säger Lennart Rohdin. Intresset för att studera meänkieli i skolan minskar dock stadigt. - Jag tror att nyckeln är att väcka intresset för meänkieli tidigt, i Pajala början man redan i förskolan, säger Lennart Rohdin.Fotnot: De fem erkända minoritetsspråken i Sverige är finska, meänkieli, samiska, romani chib och jiddisch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om