Medan Mikael Styrman betecknar Ekfors som ett familjeföretag finns tornedalingar som betecknar energibolaget som Tornedalens eget. Ekfors kraft har haft många ägare. Det är ännu på det sättet men det är Mikael Styrman som totalt dominerat ägandet och styrningen.
När Ekfors tillgångar lösgörs till försäljning från ett konkursbo är frågan vilka som anmäler sig som spekulanter.
Övertorneås kommunalråd Roland Kempainen har tidigare uttalat ett ägarintresse från kommunen. Det förnyar han.
- Många kommer säkert att lägga bud om tillgångarna bjuds ut. Det är i mitt intresse att kommunen ska vara med och bjuda. Vi är intresserade av att vara med i någon sorts konstellation. Att äga energi är att göra kommunen attraktiv för företag och företagsetableringar. Inom partiet och utanför pratar vi om det här, säger han.
Från företagare i Tornedalen berättas att det ringer folk och vill prata om hur energitillgångarna kan stanna i bygden.
Den store
Kraftbolaget, eldistributören och nätägaren Vattenfall har affärsintressen närmast Ekfors nätområde.
- Ja, vi ligger runt omkring och bör fundera på allvar vad som kan tänkas ske. Det primära för oss är att få de drygt 20 miljoner kronor som Ekfors är skyldigt oss. Om företaget kommer ut till försäljning får vi fundera på om vi är intresserade, vi har inte tagit ställning, säger Roger Lindmark, informationsansvarig vid Vattenfall eldistribution.
Håller koll
En tidigare avbruten förrättning via Kronofogden hade lockat till sig finska företaget Tornionslaakson sähkö (Tornedalsel), från finska Pello, med 15.000 abonnenter och flera kraftverk. Företaget kom för att bjuda på Ekfors övre kraftverk respektive Ekfors nedre kraftverk, med kraftstation, damm, tilloppstub, utloppskanal, bostadshus, skogsmark och förråd. Det blev ingen auktion.
- De blev besvikna över att det inte blev något då. De håller reda på vad som händer. Absolut, säger advokaten Hans-Ola Fors, som var ombud åt finländarna.