Söker alternativ till kärnkraft

Efter kärnkraftkatastrofen i Fukushima, Japan, har intresset för alternativa energikällor ökat. En grupp japaner besöker Övertorneå för att se goda exempel på det.

MÅNGA FRÅGOR. Den japanska gruppen ställde många frågor, både om energi- och samhällsfrågor.

MÅNGA FRÅGOR. Den japanska gruppen ställde många frågor, både om energi- och samhällsfrågor.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2011-08-25 06:00

År 2009 kom den japanska dokumentärfilmen Ashes to Honey som handlar om japanskt kärnkraftsmotstånd. Filmen tar också upp exempel på förnyelsebar energi, bland annat i Sverige.

- En del av filmen spelades in i Övertorneå och nu har en grupp japaner med starkt intresse för miljö och energifrågor kommit till för att se det "live". Roligt med internationellt intresse, säger Annika Keisu Lampinen, ordförande i Ekokommungruppen Övertorneå.

"Intressant"
De tio från Japan avverkade under onsdagen besök vid Polcirkelns Lantgård i Juoksengi som planerar att nyttja bioenergi från metangas samt vid Hedenäset närvärme, ett mindre fjärrvärmenät som drivs av bioenergi. Dessutom informerades de om Övertorneå kommuns avfallssortering som är bäst i landet.

Kuriren träffar gruppen i Hedenäset där Ulf Zakariasson, delägare i Hedenäset närvärme, berättar om den lokala satsningen på bioenergi.

De har många frågor, inte bara om miljö och energi.

Fukushima - en vändpunkt
- De frågar också om hur det fungerar i samhället och politiken. Hur idéer förverkligas och sådant, säger Annika Keisu Lampinen.

- Jag vill se hur de arbetar med förnyelsebar energi här, framför allt på kommunnivå. Det är mycket intressant vad de gör här. I Japan finns fjärrvärme bara på experimentstadiet, säger Tetsuo Omura, pensionerad redaktör vid ett tidningsförlag.

Han är, liksom övriga i gruppen, motståndare till kärnkraft och hoppas att Fukushima-katastrofen ska innebära en rejäl satsning på alternativa energikällor i Japan.

- Motståndet ökade markant efter katastrofen i Fukushima och jag tror att mer än hälften av japanerna är emot kärnkraft idag.

Tetsuo Omura berättar att informationen från myndigheterna kring olyckan har varit mycket knapphändiga och själv hämtade han sin information via utländska nyhetsmedier på internet.

- Det dröjer nog tio år innan vi får veta vad som egentligen gick fel och hur allvarliga konsekvenserna blivit, säger han.

Fotnot: Filmen Ashes to Honey visades på onsdagskväll en på Folkets hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!