Skördefest i skolträdgården
Hösten är skördetid och så även i skolornas trädgårdar. Femteklassarna i Övertorneå fick skörda, tillaga och avnjuta de grödor som de sått i våras. - Det här är jättekul, säger Isak Juuso.
SKÖRDEPIZZA. Sofie Omark, Nea Pasma, Lisa Brännström och Ella Niemi har bakat pizza med morötter, kålrot och palsternacka. Och oregano, förstås.
Foto: Göran Lahti
Dagen börjar med att eleverna får skörda grönsakerna. Grödorna har vuxit bra i den tornedalska myllan och det går undan när vitkål, majrovor, grönkål och andra nyttigheter plockas upp ur myllan i skolans odlingslådor.- Vad är det här för något, frågar Davida Krypsjö och håller fram något grönt framför Kurirens utsände.Svaret dröjer och Pia Månsson från Hushållningssällskapet räddar situationen.- Det är persilja, och det Davida håller i andra handen är rödbetor, säger hon.Isak Juuso bär på ett fång majrovor.- Det här är jättekul, säger han.Efter en liten genomgång om de olika grönsakerna och hur de kan tas tillvara är det dags att hacka, riva och tillaga läckerheterna. På menyn står dinosauriesoppa, skördepizza och skördemuffins. Hemkunskapsläraren Jeanette Hademalm-Berg assisterar.- Det här är precis som skolan ska vara. Eleverna ser ett samband från i våras och till nu, säger hon.Femteklassarna i Övertorneå är duktiga både på tillagning och på att smaka på allt som bjuds.- Wow, det var ju jättegott, säger Jesper Ylivainio och hämtar mer soppa.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!