Skolmat bättre än hotellets

Skolbarnen i Övertorneå äter lunch på Hotell Tornedalia medan deras ordinarie matsal byggs om. Maten har dock inte fallit eleverna i smaken.
- Föräldrar har ringt och klagat, säger Thomas Wahlberg, Skolchef i Övertorneå.

ÖVERTORNEÅ2006-06-03 06:00
Övertorneå centralskolas matsal är under ombyggnad och sedan den 22 maj äter eleverna lunch som tillagats av Hotell Tornedalias personal. Maten serveras i Folkets hus-delen och ordinarie personal tar hand om servering och diskning. Många av barnen har uttryckt missnöje över lunchen och en del har låtit bli att äta lunch. Klagomålen från föräldrar till trötta, hungriga barn har inte låtit vänta på sig.
- Ja, det stämmer att föräldrar har ringt och klagat både till mig och rektorerna, säger skolchefen Thomas Wahlberg.

Mest rykten
Enligt Wahlberg har lunchen beställts av kommunens kostservice och det är de som är ansvariga för resultatet. Den avgående kostchefen Maria Stoltz, som gjort upphandlingen, är förvånad över uppståndelsen.
- Vi gjorde exakt samma sak för ett par år sedan men det var i början av terminen och då var det ingen som klagade, säger hon.
Stoltz uppmanar föräldrar och rektorer att själv smaka på maten innan de klagar på den.
- Det verkar vara mest rykten som de utgått ifrån, jag har själv ätit lunch där och det smakade bra, säger hon.

Olyckligt
Stoltz som just påbörjat sin nya tjänst som kostchef i Piteå menar att barnens missnöje är ett gott betyg på den ordinarie skolmaten i Övertorneå.
- De har vant sig vid hur den maten ser ut och smakar och min erfarenhet är att elever är ganska känsliga för förändringar i skolmaten.
- Det är olyckligt att hotellet drabbas av klagomålen då de serverar det som är beställt. Vanligtvis har vi en stor salladsbuffé och en alternativ rätt varje dag, men nu är det lite enklare terminen ut, tillägger Stoltz.

Ganska OK
När Kuriren besöker den provisoriska matsalen står klassikern spaghetti och köttfärs på menyn och åtgången verkar vara god.
- I dag var det ganska OK, betygsätter Isak Grym som går i sjuan.
Han menar att det varit mindre gott annars och det verkar vara just den ovana smaken och utseendet som är problemet. Nya rätter och sämre sallad har det klagats på.
- Första dagen fick vi ingen sallad och den här grönsalladen smakade bara olja, säger Tanja Keisu som också går i sjunde klass.
- Jo, den vanliga lunchen är bättre, slår klasskompisen Renée Mattila fast som dock äter spagetti med god aptit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om