Ska finnas som stöd

Att vara anhörig till en person med en demenssjukdom förändrar ofta hela livet. Som anhörig och närstående behöver man råd, stöd och kunskap om demenssjukdomen.

Kurt Lampinen, ordförande i Övertorneå demensförening och Kerstin Malmström, sekreterare.

Kurt Lampinen, ordförande i Övertorneå demensförening och Kerstin Malmström, sekreterare.

Foto: Lisette Olsson

ÖVERTORNEÅ2016-06-07 17:25

160.000 människor i Sverige lider av en demenssjukdom. 10.000 av dem är under 65 år. Tillsammans med anhöriga och närstående berörs närmare 1 miljon människor. Demensförbundet är en rikstäckande organisation som startades 1984 och är idag Sveriges största anhörigorganisation för demenssjuka och deras anhöriga.

Förra året så bildade engagerade Övertorneåbor en lokal och ideell demensförening.

– Vi vill få en kartläggning på hur många som har en anhörig med demens, så att man som anhörig kan få råd och stöd, säger Kurt Lampinen, ordförande i Övertorneå demensförening.

– Det är viktigt att man som anhörig ska känna sig trygg, föreningen kan vara ett bollplank att bolla tankar och funderingar med, säger Lampinen.

Föreningen finns också till för att höra medlemmarnas åsikter och synpunkter om demensvården, de jobbar med att bygga upp en kunskapsbank för att se om det finns brister i kommunens demensvård.

– Sedan kan man möta politiker och se vad man kan ändra på, säger Lampinen.

–Vi tittar på hur det ser ut i andra kommuner och på så vis kan man visa hur man kan bygga upp en bra demensvård, berättar Kerstin Malmström, sekreterare, Övertorneå demensförening.

I dagsläget har föreningen 71 medlemmar. Målet är att rekrytera fler medlemmar.

– Vi satsar på att få många medlemmar så att vi kan bygga en stark förening, säger Lampinen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!