Under torsdagen firades tornedalingarnas dag på flera håll, bland annat på Tärendöholmen där hela programmet sändes digitalt. Programmet innehöll bland annat en invigning, där kultur- och demokratiminister Amanda Lind (Mp) var med genom en inspelning. I Haparanda firades dagen med musik, teater och framträdanden i stadsparken.
På grund av väderprognosen fick firandet i Övertorneå flyttas till fredagen, men även där var det full aktivitet. Vid Jägmästarparken fanns pysseltält och hoppborgar uppställda och från scenen bjöd trubaduren Stefan Johansson på några välkända klassiker när det var dags för allsång.
På en bänk i solen och med ett sånghäfte i handen hittade vi Birgit och Åke Rundgren. Birgit tycker att firandet av Tornedalingarnas dag blivit en fin tradition.
– Det pratas mycket om minoritetsspråken nu. Det är väl det som gjort att folk kanske uppmärksammar det mer.
Från kommunens sida var tanken med arrangemanget klart.
– Vi kände att vi ville fira tornedalingarnas dag, förstås, sedan är vi jätteglada nu när restriktionerna har lättat lite. Vi alla har väntat och längtat. Vi har ju inte någon sommarmarknad heller som alla såklart också har en besvikelse för att man inte kan ha, säger Annika Keisu Lampinen, kultur- och fritidschef i kommunen och fortsätter:
– Då tänker vi att vi i alla fall kan fira den här dagen, och det är ju den helgen det normalt brukar vara marknad här. Vi firar väl att vi förhoppningsvis får ha marknad nästa år.
Mycket fokus kring aktiviteterna i Jägmästarparken har legat på barn, med hoppborgar och ansiktsmålning.
– Vi vill ha glada och friska barn. Vi har arrangerat gratisaktiviteter egentligen hela sommaren med en liten höjdpunkt med det här, säger kultur- och fritidschefen.
Övertorneåbon Lotta Paavola, som besökte tillställningen tillsammans med bland andra sina barnbarn från Stockholm, gillade arrangemanget.
– Nu har det ju inte varit marknader eller någonting, så det här var ju jätteroligt.
Cecilia Pahlberg (Mörtberg) bor i Uppsala men har hus i Övertorneå och berättar att hon är i kommunen så ofta hon kan.
– Det är hit man kommer när man kommer hem, säger hon.
För henne är det som gör kopplingen till Tornedalen så stark både naturen, människorna och enkelheten.
– Just det här att dörren alltid står öppen och man knackar inte ens, man bara öppnar.