S rasar mot "spelet" bakom Pello-affären

"Den dolda handlingen, miljonflödet och vem som är ansvarig." Socialdemokraterna gillar inte spelet bakom förvärvet av värmepannan i Pello. Sanningen är att det är en konflikt som trappades upp redan i början av 2019.

Pelloprojektet har blivit ett utdraget bråk i Övertorneå med tjänstemannavgång, politikers avgångskrav och anmälningar till förvaltningsrätten.

Pelloprojektet har blivit ett utdraget bråk i Övertorneå med tjänstemannavgång, politikers avgångskrav och anmälningar till förvaltningsrätten.

Foto: Herman Öberg

Övertorneå2020-02-14 09:59

När man går igenom korrespondensen mellan kommunen och fastighetsägaren i Pello, Nya älvgården, så är det inte svårt att se att parterna har varit oense.

Fastighetsägaren och kommunens hyresvärd till äldreboendet och förskolan i Pello har ingått ett avtal med kallhyra, men har kunnat fakturera kommunen för uppvärmningen som man har stått för. När fakturorna trillade in blev kommunens tjänstemän överraskade. De tyckte att det var för dyr uppvärmning. I början av 2019 lämnade kommunen in ett förslag om 71 öre per kilowattimme, något som inte tycktes om. Politikernas tjänstemän blev avfärdade som oseriösa och sedan följde en tvist som man löste genom att skriva ett avtal. Det landade på 1,28 kronor. 

Avtalet gällde till sista september 2019. Innan dess skulle man ha kommit överens om ett nytt avtal. Men något nytt avtal skrevs aldrig.

Nya älvgården och delar av politiska ledningen menar att det hela tiden har funnits en överenskommelse att kommunen ska ta över värmepannan. Men kommunen köpte inte värmepannan. Med tanke på att Nya älvgården vill ha en kort avskrivningstid på panna gick priset då upp. Det skulle kosta kommunen 1,78 kronor per kilowattimme. Enligt kommunalrådet Tomas Mörtberg och Roland Kemppainen (S) började man här förhandlingen för att få ned priset för kommunen.

Varför skrevs ett avtal där den ena avtalsparten får bestämma avskrivningstiden helt fritt, vilket påverkar priset? Socialdemokraterna är inte nådiga i sin kritik som man går ut med på sin Facebooksida. Det är hemlighållande, gynnande av företagare och jäv. 

Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) som får klä skott för den värsta kritiken från S menar att inget har hållits hemligt. 

– Tanken var ju hela tiden att kommunen skulle ta över pannan. Den byggdes på kommunens mark, kommunens tjänstemän var på utbildning när den skulle tas i drift. Nu får ju hyresvärden skriva av pannan bäst de vill, så därför kom jag med förslaget att köpa pannan så att vi nu slipper alla diskussioner. Det blir billigare för kommunen.

Vem ska sköta den dagliga driften av pannan? Där köper man in tjänst från nära håll, säger Mörtberg.

– Vi skickar ingen från Övertorneå tre timmar om dagen. Det är ungefär tio minuters jobb om dagen och blir det något fel plingar det till i telefonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!