Pullinki räddas kvar
I måndagens möte i kommunstyrelsen i Övertorneå beslutades att man beviljar Pullinkis konkursförvaltare krav att betala för el, vatten och avlopp säsongen ut. Därmed är det klart med drift av anläggningen över påskhelgen.
Konkursförvaltaren Rolf Stiller fick först nej till kravet att slippa betala för nämnda kostnader av kommunstyrelsens arbetsutskott. Stiller menade då att det är för riskabelt att driva anläggningen vidare.
- Då måste tillgångarna säljas för att få pengar till fordringsägarna, sade Stiller till Kuriren då.
Beviljades i KS
I måndagens möte i kommunstyrelsen togs frågan upp igen och där gav man efter för Stillers krav.
Med röstsiffrorna sju för, och fyra emot, togs beslutet att kommunen förskotterar kostnaderna för el, värme och avlopp för tiden 28 februari och till och med 15 april.
- Helt uppåt väggarna. Det är ju ett rent driftbidrag och sådant ska vi inte syssla med. Vi har redan bidragit med närmare en halv miljon till driften och nu blir det 100.000 kronor till, säger KS-ledamoten Ulf Zackari, Norrbottens sjukvårdsparti.
Tvungna att bevilja
Kommunchefen Maria Salmgren berättar för Kuriren att man egentligen var tvungna att bevilja förskotteringen, eller förlustgarantin som den också kallats.
- Enligt ett avtal med Ekfors Kraft som kommunen skrivit under så vägrar Ekfors Kraft att leverera el till Pullinki Svanstein AB om inte kommunen förskotterar elkostnaderna, säger hon.
Maria Salmgren kommer att företräda kommunen i "Pullinkiaffären" och hon menar att risken är att fordringsägarna, där Övertorneå kommun har klart största fordringarna, blir utan betalning från konkursboet. Skulden till kommunen är i dag 416.689 kronor.
- Risken är att det inte finns speciellt mycket kvar när konkursförvaltarens ersättning är betald, säger hon.
Markfrågan oklar
En fråga som är olöst är vem som egentligen äger marken. I avtalet mellan kommunen och Pullinki Svanstein AB så skulle marken ingå.
Men eftersom man väntade på papper från lantmäteriet så blev den delen av avtalet inte underskriven av kommunen, enligt vad Kuriren erfar.
Kommunen skulle alltså kunna återkalla hela köpet om så är fallet för då har inte avtalen mellan parterna fullföljts.
- Det är konstigt att ta beslut om att betala omkostnader till konkursboet när vi inte ens vet vem som äger anläggningen, säger Ulf Zackari.
Kuriren har försökt att nå kommunalrådet Arne Honkamaa utan att lyckas.
Stormig historia
Det har stormat kring Pullinkiberget genom åren. Anläggningen byggdes för stora pengar med bland andra Stig Strand som expert när skidbackarna utformades.
Efter att ha gått dåligt en längre tid räddades anläggningen kvar då kommunen köpte den av Armas Kristo för fyra miljoner kronor.
Svansteinborna gick ihop och ville ta över anläggningen men istället skrevs ett köpekontrakt för anläggningen med nya ägare i oktober 2006.
Ett avtal skrevs om ett lån på fem miljoner kronor som skulle betalas tillbaka inom tio år.
Företaget Pullinki Svanstein AB som skulle driva anläggningen samt hälsohemmet Allégården hamnade snabbt i blåsväder, delägare hoppade av och skulder på värme, vatten, el och hyra lämnades obetalda. Den 27 februari var konkursen ett faktum.
Kommunstyrelsens beslut gäller alltså till den 15 april, vilket betyder att påsken är räddad för dem som planerat att åka i Pullinkis backar under den tiden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!