Prisas för jämställdhetsarbete i skolan

Satsningen på jämställdhetsarbetet i skolan har gett resultat. Nu tilldelas kommunen Jämställdhetspriset.

Arkivbild. Kommunalråd Tomas Mörtberg (C) är positivt överraskad när han får veta att Övertorneå vunnit Jämställdhetspriset 2018.

Arkivbild. Kommunalråd Tomas Mörtberg (C) är positivt överraskad när han får veta att Övertorneå vunnit Jämställdhetspriset 2018.

Foto: Linda Danhall

Övertorneå2018-09-12 16:32

Barn- och utbildningsförvaltningen i Övetorneå är årets vinnare av Jämställdhetspriset i Norrbotten.

– Det var riktigt överraskande, säger kommunalrådet Tomas Mörtberg (C), när Norrbottens Media ringer upp och meddelar om den glada nyheten.

Juryn motiverar att de på ett "systematiskt sätt antagit utmaningen att förändra och förbättra förutsättningarna för ett jämställt samhälle genom sitt arbete med barn och unga, med målet att minska skillnaderna mellan flickor och pojkars studieresultat."

– Det känns bra att det faktiskt uppmärksammas bland de övriga som varit nominerade. Att lilla Övertorneå tilldelas det här priset.

”Elvernas röster är kompassen” heter projektet som kommunen påbörjade för ett par år sedan efter att jämställdhetsklyftan i skolan blev alldeles för stor.

– Det har ju varit ett prioriterat område där vi har tagit beslutet att vi måste jobba med det här. Våra killar har sämre betyg än tjejerna, men det är också ett hälsoprojekt att de ska röra på sig och få bättre kostvanor.

– Som kommunalråd vill jag verkligen tacka skolförvaltningen, rektorer och våra ungdomar.

Övertorneå har enligt kommunalrådet stuckit ut bland de kommuner med sämst skolbetyg.

– Politiken kan ju säga sitt men nu har vi på papper att vi lyckats och som kommunalråd vill jag verkligen tacka skolförvaltningen, rektorer och våra ungdomar.

Kommunalrådet berättar att det här kommer få kommunen att jobba ännu mer med jämställdhet. Tack vare ett bidrag från Tillväxtverket på 1,7 miljoner kronor kommer de göra det möjligt att anställa en person som ska jobba som ansvarig för jämställdhet och folkhälsa i kommunstaben.

Om priset

Årligen delar Länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten, Luleå tekniska universitet och Norrbottens Kommuner ut Jämställdhetspriset. Vinnaren får 100 000 kronor, samt en skulptur av konstnären Kerstin Hedström, diplom och blommor.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om