Prat om klimat och energi

Tankar kring klimatförändringar och energifrågor ventilerades under en temadag på Gränsälvgymnasiet i Övertorneå. Dagen är en del av projektet Biobränsle i östra Norrbotten.
- Visst tänker jag på miljö och klimat, men jag gör inte något åt det, säger eleven Anton Barsk.

ÖVERTORNEÅ2007-02-17 06:00
Projektet Biobränsle i Östra Norrbotten (BÖN) leds av Hillevi Wiss Kullebjörk. Hennes uppgift är att sprida information till alla invånare i östra Norrbotten om energi och biobränsle.
- Vi bor ju med skogen och biobränslet omkring oss, så det är viktigt att vi lär oss mer i ämnet, säger hon.
Projektet samarbetar med Luleå tekniska universitet och elever därifrån håller på att undersöka förutsättningar för ett eget närvärmeverk i Hedenäset, ett kraftvärmeverk i Pajala samt möjligheterna att ta tillvara avfall från kommunen och Polcirkelns lantgård i Juoksengi för värme- och elproduktion.

Tankar kring miljön
Människans påverkan av miljön med växthuseffekt och naturkatastrofer som följd diskuterades också under dagen. Roger Hermansson, professor på LTU, föreläste om klimatförändringar.
- Visst finns ett intresse hos ungdomarna, men de är precis som vi vuxna, steget är långt till att göra något konkret åt problemet, säger han.
Anton Barsk, Daniel Sundbom och Cecilia Heikkilä håller på mer en laboration med solenergi. De mäter effekten av en bygglampa som lyser på en solpanel.
- Man känner sig ganska liten, men visst kan alla göra något för miljön, säger Cecilia Heikkilä.
Läraren Tage Malmström är ett föredöme då all hans el i stugan alstras av solpaneler.
- Jag har haft dem sedan 1983 och elen räcker till och med till att titta på en mindre TV, säger han.
Nästa steg i BÖN projektet är en halv dag där kommunpolitikerna ska förkovra sig i ämnet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!