Löven på träden utanför Gränsälvsgymnasiet i Övertorneå har slagit om i höstens färger. Eleverna som uppehåller sig i skolans korridorer har hunnit vanka sig fram i skolans korridorer under två månaders tid på höstterminen. För vissa elever är det deras första termin och för andra deras femte. En som vankat bra många fler terminer i skolans korridorer är läraren Inga Häggbo Savilahti.
– Jag startade på skolan när den invigdes 1996 och har varit här sedan dess. Övertorneå har haft en stark skoltradition och satsat på skolan och det har haft en positiv påverkan på arbetssituationen, säger hon.
Inga Häggbo Savilahti har varit verksam inom skolan i 39 år och många av dessa år som språklärare i svenska, engelska och meänkieli.
– Många av mina kollegor har lämnat kommunen när de var 15 för att gå gymnasiet på annan ort och då varit borta ett par år innan de vänt hemåt.
Hon är en av ett flertal lärare i kommunen som närmar sig pensionsåldern.
– Jag kommer nog inte att gå i pension. Jag kommer åtminstone att följa mina klasser som jag har innan jag börjar fundera på pension, men vem vet, kanske blir jag längre. Jag har ju en kollega som är 74 och hon är en förebild, säger hon.
Skolan, i likhet med många andra av Övertorneå kommuns verksamheter, står inför en större pensionsavgång och det är något som Katarina Lindberg, tillförordnad skolchef, ser som en utmaning för att bibehålla kvalitén i skolan.
En del av förhoppningen som hon har är att många av de som utbildar sig till pedagoger ska kunna tänka sig att jobba på skolan i framtiden, något Norr Media också kommer berätta om.
– I dagsläget ser det rätt bra ut med behörighet hos våra lärare men det finns hål att fylla. Framförallt i mellanstadieklasser men även vissa ämneslärartjänster, säger Katarina Lindberg.
När det kommer till Övertorneås kommunala skolor har drygt 3 av 4 lärare behörighet och det är främst i språkundervisningen, så som spanska och franska, som kommunen haft svårt att rekrytera till. Kommunen har tills vidare löst det med distansundervisning.
– Det har vi fått lösa temporärt med distansundervisning, något som dock är glädjande är att vi inte haft problem att anställa till NO/Matte, ett ämne som det varit svårt att rekrytera till i hela landet, säger Katarina Lindberg.
När det kommer till lärare i bild och slöjd, ämnen som det brukar vara svårt att rekrytera till så har kommunen utbildade lärare. Däremot saknas det en utbildad lärare till musik.
Det är få andra kommuner av Övertorneås storlek, en kommun med drygt 4 300 invånare, som har den typen av behörighet hos sina lärare och enligt Katarina Lindberg har rekryteringen underlättats av att kommunen har ett gott rykte när det kommer till skolan.
Ett påstående som lärarna Jannice Hannu och Sofie Rautila stämmer in i. De har tidigare varit verksamma i Haparanda men valde efter ett par år i yrket att söka sig tillbaka till sin hemkommun.
– För mig betydde det mycket att skolan hade ett gott rykte och att det kändes som att kommunen satsade på skolan, säger Jannice Hannu.
– Det känns bra att kunna beställa material och se att det finns utrustning i klassrummen. Det har inte varit en självklarhet i kommuner där jag tidigare jobbat, säger Sofie Rautila.