Övertorneå först ut i länet

Utökad bemanning vid Särkivaaragården samt införande av biståndsbedömning vid särskilda äldreboenden. Det är socialnämndens recept för bättre kvalité och arbetsmiljö inom vården.

NÖJDa. "Det känns riktigt roligt att kunna ta ett positivt beslut så här i slutet av året", säger socialnämndens ordförande Tomas Vedestig (S). Socialchef Ann-Kristin Andersson är också nöjd.  Foto: Göran Lahti

NÖJDa. "Det känns riktigt roligt att kunna ta ett positivt beslut så här i slutet av året", säger socialnämndens ordförande Tomas Vedestig (S). Socialchef Ann-Kristin Andersson är också nöjd. Foto: Göran Lahti

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2012-12-07 06:00

I maj besökte Arbetsmiljöverket avdelning två på Särkivaaragården vilket resulterade i ett föreläggande om en kartläggning av personalens arbetsuppgifter.

Socialnämnden inledde en översyn där de bland annat genomförde individuella biståndsbedömningar för de boende.

Två heltider
Då framkom även att bemanningen på avdelningen bör ökas.

Det kommer nu att genomföras, efter beslut vid onsdagens socialnämnd.

-  Vi ser att avdelningen har ett behov av ytterligare tio timmars tjänstgöring per dag, det motsvarar ungefär två heltidstjänster. Vi har nu gett klartecken för att dessa ska tillsättas, säger socialnämndens ordförande Tomas Vedestig (S).

Nämnden beslutade även att införa individuella biståndsbedömningar vid samtliga äldreboenden. Syftet är att skapa bättre kvalité i vården och bättre arbetsmiljö för personalen. Inom hemtjänsten är det lag på att varje brukares stödbehov ska bedömas. Från och med 2014 kommer det att införas även inom äldreboenden. Övertorneå kommun ligger steget före och är därmed först ut i länet med detta.

Trygghetsboende
Socialnämnden beslutade också att äldreomsorgen inom Övertorneå kommun ska omstruktureras för att kunna klara de nya förutsättningarna.

-  Vi kommer att bygga ett trygghetsboende under 2013 - 2014. Med ett trygghetsboende kan vi dra ner på antalet platser i äldreboenden och omstrukturera resurser som kan öka på bemanningen, säger Ann-Kristin Andersson, socialchef i Övertorneå kommun.

Tomas Vedestig är nöjd med besluten.

-  Det innebär en utmaning att kunna genomföra den här omfattande omstruktureringen, men slutresultatet kommer att bli mycket bra, både för våra brukare och för vår personal, säger Tomas Vedestig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om