Tidningen Dagens Samhälle har jämfört befolkningssiffror mellan åren 2016 och 2021. Av de som var 15–17 år i Övertorneå 2016 hade 33 procent flyttat fem år senare. Allra störst utflyttning hade Dorotea och Storfors och gemensamt för alla kommuner med stor utflyttning är att de är små till storleken. Växte mest gjorde kommuner med universitet, som Uppsala, Luleå och Umeå.
En studie som Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi och Lina Bjerke, lektor, gjort visade att av de unga som lämnar sin hemort efter gymnasiet, återvänder ungefär hälften.
– Problemet för småkommunerna är att det inte flyttar dit så många andra. Den som inte har en relation till samhället bosätter sig någon annanstans, säger Charlotta Mellander till Dagens Samhälle.
När vi frågar kommunalrådet i Övertorneå om viktiga frågor inför höstens val så är befolkningsutveckling och kompetensförsörjning det han spontant tar upp som viktigaste frågan.
– Vi har ju brist på arbetskraft, det är den största utmaningen. Vi har knappt nog med anställningsbart folk, vi måste få inflyttning, säger Tomas Mörtberg (C).
– Äldreomsorgen har ju nu svårt att klara sommarbemanningen exempelvis.
Vad krävs för att få inflyttning?
– Möjligen kan räntehöjningar och kostnadsökningar i samhället gynna glesbygden, där vi har billigare boenden. Men vi måste vara attraktiva. Det ska vara bra att bo och arbeta i Övertorneå. Vi får lyfta våra värden som närheten till naturen och låg brottslighet, att det är tryggt här. Vi får berätta om vad vi är bra på.
Vad efterfrågar folk i samhället?
– Vi behöver moderna boenden för pigga seniorer, de som inte behöver äldreomsorg. Det saknar vi, och fräscha lägenheter för ungdomar. Vi har ett eftersatt underhåll. Nu väljer man byarna när man flyttar hit.
– Sen saknar folk statlig närvaro, som försäkringskassan. Och många banker har stängt ned. Poliser har vi däremot gott om, vi är nog den gröna oasen på den punkten.
– Något vi också saknar är tandvård. Många måste åka till Kalix, Luleå eller Finland. Vi har en bra samverkan med regionen, men det är svårt att rekrytera.
Vad gör ni i kommunledningen för att försöka vända befolkningsutvecklingen?
– Vi har initierat "Hej Hemby", som rönt mycket framgång och lett till nya invånare.
– Till universitetsstudenter som gör examensarbete eller praktik i Övertorneå så erbjuder kommunen gratis boende, säger Tomas Mörtberg (C).