Övar under överhängande hot
Hemvärnet hotas av stora neddragningar, hälften av bataljonerna kan försvinna. Helgens övning i Övertorneå handlade dock om andra hot - terrorangrepp. - Hemvärnet behövs, säger Nils-Göran Strömbäck, chef Gränsjägarbataljonen.
PÅ BILD. Här har "terroristerna" fångats på bild vid vattenverket i Övertorneå. Bildern är tagen från ett spaningsflygplan med vanlig mobiltelefonkamera.
Foto: Göran Lahti
Övertorneå kommun har flest engagerade i hemvärnet per capita i landet vilket har historiska orsaker, enligt stabsofficeren tillika vice kommunalrådet Sven Kostenius (Öa). - Många såg under andra världskriget hur snabbt det kan blossa upp. Det var bara på andra sidan älven. Även civila kommunpolitiker fick information om hemvärnets funktion och samarbetsmöjligheter. Linda Ylivainio (c) undrade om samarbetet med Finland. Nils-Göran Strömbäck, chef Gränsjägarbataljonen gav svar. - De har ännu inget hemvärn, men vi har nyligen övat med en styrka av reservofficerare från finska Tornedalen. Aktuellt terrorhot
Olika övningar genomfördes i östra Norrbotten under helgen. I Övertorneå gällde övningen ett terrorangrepp. Vattenverket i centralorten hotades av sabotage av några okända personer. Kommunalrådet Arne Honkamaa upplyste stabsledningen att de övade på ett aktuellt terrorhot. - I veckan utsattes vattenverket i Hedenäset av sabotage på riktigt då någon öppnade en tappningskran och stora mängder rent vatten rann ner i älven. Troligen ett pojkstreck, eller var det kanske pojkar med streck som var framme, säger Honkamaa och ler. Övningen slutade lyckligt och tack vare spaningsflyg kunde terroristerna infångas.
Fakta/Hemvärnet
Bildades 1940. Hemvärnet utgör huvuddelen av de nationella skyddsstyrkorna. Personalen i hemvärnet är frivillig, lokalt rekryterad och har till uppgift att skydda och bevaka samhällets infrastruktur mot sabotage.
Hjälper också till vid eftersök av saknade personer, skogsbränder, översvämningar och andra natur- och samhällsfaror. ÖB Håkan Syrén har föreslagit en halvering av hemvärnet från dagens 60 bataljoner till 30, en minskning av bemanning från dagens cirka 35.000 till 16.500 soldater i hela landet. Avvecklingen föreslås starta senast 2010. Källa: Försvarsmaktens webbsidaSå jobbar vi med nyheter Läs mer här!