Ny kostpolicy i Övertorneå ska hjälpa klimatet

En ny kost- och livsmedelspolicy har antagits i Övertorneå kommun, där klimatanpassning är en central del. ”Jag har precis infört en vegetarisk maträtt”, säger kost- och lokalvårdschefen.

Miljösmart är ett av ledorden i Livsmedelsverkets måltidsmodell som Övertorneås nya kost- och livsmedelspolicy baseras på. Bilden är en arkivbild.

Miljösmart är ett av ledorden i Livsmedelsverkets måltidsmodell som Övertorneås nya kost- och livsmedelspolicy baseras på. Bilden är en arkivbild.

Foto: Julia Djerf

Övertorneå2020-10-25 17:00

Enligt kost- och lokalvårdschefen i Övertorneå, Rickard Järlstig, hade den tidigare policyn några år på nacken så en uppdatering har nu gjorts. Den nya kost- och livsmedelspolicyn baseras på Livsmedelsverkets måltidsmodell som består av sex delar.

Det handlar bland annat om att en bra måltid ska vara näringsriktig och säker att äta, och att måltiderna ska vara miljösmarta genom att bidra till en miljömässigt hållbar utveckling och de nationella miljömålen. Kommunen hoppas minska klimatpåverkan genom att exempelvis klimatanpassa recepten.

 – Jag har lagt in att man ska försöka klimatanpassa recepten och kanske minska köttmängden med baljväxter eller morötter. Så långt har jag inte kommit än.

 – Jag har precis infört en vegetarisk maträtt, man måste ju börja någonstans.

Sedan höstterminens start har skoleleverna i kommunen alltid ett vegetariskt alternativ att välja på i matsalen. 

– Förut har de haft intyg på vegetarisk kost och det behövs ju inte längre.

Hur har det tagits emot? 
– Jag pratade faktiskt med rektorn på Centralskolan i början på veckan och det har tagits emot bra.

I förskolan har barnen inte två rätter att välja på, som i skolan, utan vissa vegetariska dagar.

– Maten levereras varm i matvagnar. Hur vi går vidare och löser det med två maträtter, det ska vi ju lösa, men det har vi inte börjat med ännu. Men vi kommer arbeta med det också.

En annan del i klimatanpassningen är att försöka minska matsvinn. Där säger kost- och lokalvårdschefen att det både handlar om svinnet i köket och tallrikssvinnet. Enligt honom hamnar 30 procent av det som lagas i soporna.

– Vi ska försöka få med pedagogerna i det arbetet också med att eleverna inte tar för mycket på tallriken, säger Rickard Järlstig som menar att det inte är en lätt uppgift. 
– Det är jättesvårt, men det måste gå in i själva pedagogiken när man pratar miljö och just att maten också kommer in i det arbetet på något sätt, så de får en förståelse för varför man inte ska slänga mat. 

Det finns även en tanke i kostpolicyn att kunderna ska kunna påverka den mat som serveras i kommunens verksamheter, inom ramen för vad som är Livsmedelsverkets råd. 

– Så att alla kan vara med och påverka i varje fall, men sedan har vi ju riktlinjer vi ska följa med vad vi ska servera i grunden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!