Norstat fortsätter sin verksamhet
I slutet på september varslades samtliga anställda på callcenterföretaget Norstat i Övertorneå. Efter ett febrilt arbete av VD:n Patrik Aili och utvecklingsbolaget får Norstat en chans till.- Ryktet om vår död är betydligt överdrivet, säger Aili.
Patrik Aili, VD Norstat Övertorneå sa då att den centrala ledningen för det norskägda företaget agerat förhastat.
Aili tog tag i saken och kontaktade Leif Toolanen, VD för utvecklingsbolaget i Övertorneå för att med gemensamma krafter försöka få John Lauring, VD Norstat Norden och övriga ledningen på andra tankar.
- Vi lyckades få en chans till, mycket tack vare Leif Toolanens hårda arbete, säger Aili.
Satsar på kvällar
För att få upp effektiviteten och lönsamheten, ett villkor från ledningen, så har de anställda fått gå ner på deltid. Dessutom har dragit ner på lokalytan för att sänka utgifterna.
- Vi har ändrat på arbetsordningen så att vi jobbar enbart kvällstid, berättar Patrik Aili.
Av de åtta anställda i företaget i september så har två programmerare fortsatt inom koncernen, men i norska Larvik. Övriga fem, förutom VD:n Patrik Aili, har erbjudits anställning, men då på deltid, 62,5 procent. Två har tackat ja och övriga tre har avböjt.
- De har gjort ett jättebra jobb i nästan tre år, men jag förstår deras beslut för det är slitsamt arbete, säger Aili.
Stannade kvar
En av de två som valde att stanna kvar är Anneli Wanståhl, Hedenäset.
- Vi skulle ha slutat den sista november men redan nästa dag fick vi börja på den nya anställningen, berättar hon.
Skillnaden är alltså att arbetstiden är på kvällstid och bara 25 timmar i veckan i stället för 40.
- Vi har ju barn så det passar ganska bra, men det blir ju lite lägre inkomst, säger trebarnsmamman.
Till skillnad från många andra callcenterföretag så har de anställda på Norstat kollektivavtal. En fördel då det ger klarare regler, även om det blir lite dyrare för företaget med ett högre löneläge, enligt Patrik Aili.
Ska utöka verksamheten
Norstat sysslar inte med försäljning utan utför marknadsundersökningar, vilket tas emot lite bättre av kunderna, tror Anneli Wanståhl.
- Det är tuffare med telefonförsäljning, vi blir nog lite bättre bemötta. En kund sa: "Vilken härlig dialekt, var ringer du ifrån?", berättar Wanståhl.
Norstat i Övertorneå har inte fått något datum när företaget ska börja gå bra, utan får chansen att pröva och se. Patrik Aili tror att företaget kommer att lyckas och han har redan fått ta in extra arbetskraft.
- Vi ska utöka vår verksamhet så fort det går. Ryktet om vår död är betydligt överdrivet, säger han leende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!