Nordlig samverkan i land

Östra Sosam jobbar för nordlig samverkan inom det sociala fältet. Som ett direkt resultat av projektarbetet har socialnämnderna i de medverkande kommunerna beslutat att anställa en gemensam familjehemskonsulent.
? Det är en stödperson för familjehemmen, som dessutom ska fungera som bollplank och handledare, förklarar projektledare Marja-Leena Komulainen.

ÖVERTORNEÅ2005-06-23 06:30
Haparanda stad, Kalix, Övertorneå och Överkalix kommuner står tillsammans bakom projektet, som sedan februari förra året utrett möjligheterna till samarbete inom socialtjänstens arbetsområden. Det var efter att Sosam under våren 2004 intervjuat kontaktfamiljer och kontaktpersoner i Östra Norrbotten, som man insåg att det behövdes en gemensam kraft som kunde verka mellan kommunerna. <br>En familjhemskonsulent ska verka för att ge kontaktfamiljerna bästa tänkbara hjälp.<br>Samverkan mellan socialtjänst och missbruksvård ska också granskats, och även här ser Komulainen ett behov av samordning.<br>Olika fördelar<br>&nbsp;? Vi tittar på om vi kan anställa någon för det jobbet. Det finns förvisso redan ganska mycket hjälp inom missbruksområdet, men det är väldigt olika fördelat i kommunerna.<br>Behovet av samverkan har länge varit uppenbart för dem som jobbar inom socialtjänsten. Men det var först när finansdepartementet lockade med pengar till samverkansprojekt i glesbygdskommuner som det började hända saker.<br>&nbsp;? Vi kände att vi inte klarar av att kvalitativt ta hand om alla ärenden, och så småningom insåg vi också att det måste gå att ordna samverkan för att höja kompetensen. Finansdepartementets pengar blev den sporre vi behövde, vi insåg att nu måste vi göra slag i saken.<br>Kompetenshöjande insatser inleddes under våren och kommer att fortsätta med nya kurser till hösten. Deltagarna får bland annat lära sig nya arbetsmetoder där de lokaliserar problemområdena i klientens liv, och hur de de ska hantera tvångsåtgärder mot missbrukare och psykiskt sjuka människor.<br>&nbsp;? Det gäller att bli trygg i sin egen roll, och att veta hur man ska agera under till exempel en rättegång.<br>Som reslutat av arbetet har samverkanskommunerna också antagit gemensamma riktlinjer för de anställda vid socialtjänsten.<br>Vill få fler att stanna<br>Komulainen förklarar att projektet i mångt och mycket handlar om att förbättra arbetsmiljön för handläggarna. I dag är omsättningen på socialsekreterare stor. <br>Om arbetsbelastningen på den enskilde minskar, stannar förhoppningsvis kompetent personal kvar. Vilket i längden skulle innebära att klienten får bättre service.<br>&nbsp;? Det handlar om att få fler resurser för samma peng, sammanfattar hon.<br>Förutom Marja-Leena Komulainen som för övrigt är socialchef i Övertorneå, är det Petra Wikström, socialsekreterare i Haparanda och sociologen Benitha Eliasson som hållit i trådarna under projektets gång. Och de framhäver gärna vikten av god kontakt mellan handläggare i olika kommuner.<br>Snart är projekttiden över men Marja-Leena Komulainen lovar att fortsätta jobba i samverkansprojektets anda.<br>&nbsp;? Det är svårt att säga var vi är om ett år, men det får inte falla i glömska nu när vi har ångan uppe.<br>
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om