Kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) anser inte att en heltidsanställd kommunikatör behövs i kommunen. Inte i förhållande till kostnaden.
För att spara pengar till satsningar på annat håll är därför tanken att heltidstjänsten, som kommunikatören Göran Lahti nu har, ska försvinna. Sedan är det upp till kommunchefen Rolf Kummu att se till hur tjänsten ska se ut i framtiden. Förhoppningen är att kunna behålla en halvtidstjänst.
– Med satsningarna vi har i vår budget måste vi göra indragningar på annat håll och då har vi diskuterat kommunikatörstjänsten, förklarar Tomas Mörtberg.
Han menar att det finns arbetsuppgifter som inte ska ligga på en kommunikatör och nämner att Göran Lahti brukar vara konferencier.
– Det är inget ont i det, han är jätteduktig. Men jag vet inte om det är kommunens uppgift att sköta det.
Övertorneåborna verkar dock vara nöjda med den kommunikation som sprids. Det visar i alla fall en undersökning av kommuners Facebooksidor som företaget Kreafon gör varje år.
Övertorneås sida hade i senaste undersökningen tredje flest följare sett till invånarantalet – i hela Sverige (61 procent). Även när det kommer till aktiviteter från följarna (kommentarer, delningar och liknande) var man Sverigetrea.
Just på Facebook har reaktionerna varit starka efter att det i Haparandabladet uppdagades att tjänsten är i fara.
Tomas Mörtberg tycker att reaktionerna är överdrivna och att det är media som blåser upp frågan därför att kommunikatörer ofta är journalister.
Reaktioner har kommit även från oppositionshåll. Bente Åkerholm (S) anser att man går åt fel håll när man drar ned på kommunikatörstjänsten.
– Jämfört med övriga kommuner där det är gedigna satsningar på kommunikatörer. Här vill man dra ned – till vilket syfte? Vi vet att kommunikatören får människor att öppna upp ögonen för Övertorneå.
Tomas Mörtberg understryker att informationen mellan kommun och medborgare kommer vara kvar och att det blir den huvudsakliga uppgiften för kommunikatören.
Kommuner agerar olika i den här frågan. I Piteå till exempel satsar man på olika kommunikatörstjänster och har totalt nio stycken. I Kalix är förslaget att informationschefstjänsten ska försvinna.
I Överkalix finns det inte alls någon kommunikatör längre. Den tjänsten är indragen för att spara pengar. I Pajala har man inte heller ersatt tjänstlediga kommunikatören.