Mottagning ska upptäcka demens tidigt

Idén kommer från Finland. Sedan i mars är det möjligt att utan remiss testa minnet på hälsocentralen i Övertorneå. Målet är att tidigt upptäcka demens.

Hembesök. Det vanligaste är att Ingela Jakobsson-Åhl tar med sig testet hem till patienterna.

Hembesök. Det vanligaste är att Ingela Jakobsson-Åhl tar med sig testet hem till patienterna.

Foto: Nils Jönsson

Övertorneå2014-06-10 11:31

– I Finland finns det minnesmottagningar i kommunerna. Vi tänkte att vi borde göra det enklare och mer lättillgängligt, tidigare krävdes det läkarremiss, säger arbetsterapeuten Ingela Jakobsson-Åhl som leder verksamheten.

Hösten 2013 började en minnesmottagning på hälsocentralen i Övertorneå att diskuteras. I februari öppnade man som länets första hälsocentral mottagning som erbjuder test utan remiss.

– Det som är bra med mottagningen är att vi jobbar i team med sjuksköterska och läkare, det ska vara lättillgängligt och inga onödiga väntetider. Vi är precis i starten, men vi har kommit igång bra, säger Ingela Jakobsson-Åhl.

Cirka 30 personer har så här långt valt att göra testet, det vanligaste är att det sker genom ett hembesök. Så fort som möjligt efter testet bokas tid hos sjuksköterska. Där sker provtagning och därefter skallröntgen som läkare remitterar till efter mottagningens bedömning.

Efter att hemsjukvårdsreformen genomfördes förra året och kommunerna tog över hemsjukvården fanns i Övertorneå en möjlighet att införa minnesmottagningen inom ramen för den ordinarie verksamheten. Andra hälsocentraler i länet har blivit intresserade efter starten i Övertorneå, berättar Ingela Jakobsson-Åhl.

– Det här är ett sätt att fånga upp demens tidigt, ju tidigare man får insatser, desto bättre. Och sedan är det viktigt att anhöriga får stöd, säger hon.

Testet

Materialet finns både på svenska och finska.

Testet börjar med ett enkelt frågeformulär, där till exempel namn och adress ska fyllas i.

Sedan visas olika föremål upp som patienten ska namnge. Testet går vidare med en nedskriven instruktion som patienten ska följa, till exempel "blunda".

I momentet klocktestet ska patienten rita en cirkel och sedan stegvis fylla i siffror och visare.

I slutet av testet gäller det att i så snabb takt som möjligt benämna en rad geometriska figurer och vilka färger de har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om