"Missunnsamhet bakom kritiken"

Arne Honkamaa är förvånad och besviken över den kritik som hans begäran om avgångsvederlag fått. Han menar att de politiska klimatet hårdnat och han känner sig utsatt av en kampanj. - Jag har fått mycket stöd, säger han.

JOBBAR VIDARE. Arne Honkamaa, kommunalråd Övertorneå, fick inte det avgångsvederlag som han begärt. I stället erbjuds han en 25 procentig tjänst med olika utredningsuppdrag.

JOBBAR VIDARE. Arne Honkamaa, kommunalråd Övertorneå, fick inte det avgångsvederlag som han begärt. I stället erbjuds han en 25 procentig tjänst med olika utredningsuppdrag.

Foto: Göran Lahti

ÖVERTORNEÅ2008-08-29 06:00
Arne Honkamaa har varit sparsam med uttalanden innan förhandlingarna om hans begäran om avgångsvederlag är avslutade. Kuriren träffar det avgående kommunalrådet på i det arbetsrum som han kommer att lämna den 22 september - efter knappt tio år på posten. Han började i kommunens tjänst 1980 som lärare på högstadiet i Hedenäset. Där blev han senare även rektor till dess att han blev kommunalråd. Kan du förstå uppståndelsen kring det här?- Egentligen inte. Vi har ett regelverk som kom till för ett antal år sedan där vi skulle hitta lösningar för äldre kommunanställda för att kunna rekrytera yngre personer. Honkamaa menar att fakta har ramlat bort i debatten. - Det har låtit som att jag skulle få dubbel pension, både avgångsvederlag och kommunalrådspension. Men det är i själva verket antingen eller. Totalt en extrakostnad för kommunen på 100.000 kronor. Jag förstår inte hur en del kan få det till att motsvara 1,5 lärartjänster. Jag skulle vilja se den lärare som jobbar för den lönen.Missunnsamhet
Att det skulle ligga någon slags politisk "kompispolitik" bakom att just han skulle få ett drygt års avgångsvederlag tillbakavisar han.- Det är minst tio anställda i kommunen som har fått samma lösning tidigare oavsett partitillhörighet. Det känns som att det är en kampanj kring det här.Vem skulle ligga bakom det?- Det kan väl var och en lista ut själv. Jag vill hålla mig till fakta och inte gå i polemik, det är inte min natur att göra det. Det jag kan säga är att jag känner att det har blivit ett hårdare politiskt klimat här i Övertorneå. Det är väl så att missunnsamheten är väl jante-lagens största drivkraft.Många har hört av sig via telefon och e-post, berättar Honkamaa.- Jag har fått mycket stöd av vanligt folk som tycker att jag ska stå på mig. En kollega sa: "Var inte ledsen, det här är politikens villkor".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!