Messing positiv men tomhänt

Positiva diskussioner, men inga pengar till röjningspaketet som kommunalråden i östra Norrbotten presenterat för statsrådet Ulrica Messing.
? Där är jag besviken. Vi hade trott att det skulle gå igenom, säger Arne Honkamaa, kommunalråd i Övertorneå.

ÖVERTORNEÅ2005-09-14 21:49
Ulrica Messings tredje besök i östra Norrbotten sedan kommunalråden i området ilsknat till över uteblivna satsningar, blev kort och intensivt. Messing hann såväl förhandsrösta i kyrkovalet, besöka Outinens potatis i Niskanpää, äta lunch och ha överläggningar med de tre kommunalråden samt delta i en kort skogsexkursion, under de drygt fyra timmar som besöket varade.
En avstämning
Arne Honkamaa, kommunalråd i Övertorneå konstaterar att det varit lite jäktat.
? Men det är nog bra för ministern att få se verksamheter så här, säger Honkamaa.
Enligt Ulrica Messing var mötet ämnat som en avstämning över vad som hänt och åstadkommits sedan mötena mellan henne och råden startade 2003.
Tillgång till riskkapital är en högaktuell fråga, där kommunalråden vill se en fortsättning och utökning av det nya högrisklånet Laina.
? Det ska vi titta vidare på. En framtidsbransch i alla dessa tre kommunen är turismen och också där är tillgången på riskkapital viktig. Vi har också pratat om vilka effekter som den nya kreditlagstiftningen fått. Här, liksom i annan glesbygd har den orsakat problem, säger Ulrica Messing.
Fler gröna jobb
Kommunalråden har presenterat ett röjningsprojektet som tagits fram och som bygger på att staten går in med bidrag för att få till mer röjning, vilket efterlyses både av arbetsmarknadsskäl och av skogsvårdsskäl. Men Messing var inte beredd att säga ja till det.
I stället vill hon se om man kan utöka antalet gröna jobb och vidga begreppet till att även omfatta till exempel reparation av viltstängsel.
Socialdemokraterna i Jämtland flaggar för att på kongressen i oktober kräva en differentierad bensinskatt på grund av att den drabbar glesbygdsbor så hårt.
Detta krav har också tidigare förts fram från Norrbotten.
Ulrica Messing säger sig inte kunna svara på var hon står i frågan eftersom hon inte hunnit räkna på det tillräckligt. Hon ser dock svårigheter med olika skatter i olika delar av landet.
? Det förs fram krav om till exempel återbetalning av vattenkraftsvinster och fastighetsskatter. Det är viktigt att vi har så många nationella skatter som möjligt. Jag är dock själv mycket medveten om problemen med bensinpriset eftersom jag själv bor på landet och vet att för de allra flesta av oss är bilen ingen lyxpryl utan ett sätt att ta sig till arbetet eller skjutsa barnen till träningar, säger Ulrica Messing.
Luckra upp strandskyddet
Vid mötet i Överkalix för ett år sedan lanserade hon förslaget om att luckra upp strandskyddet för att göra det mer attraktivt att bo och verka i östra Norrbotten. Den frågan är ute på remiss, så får vi se vad som händer, säger hon.
Arne Honkamaa var i stort belåten med diskussionerna med Messing, men besviken över att inte röjningsprojektet vann gehör.
? Jag tycker att vi lagt fram ett bra förslag och också fått signaler på att det kunde gå igenom. Men man ser svårigheter som inte vi ser. När det gäller speciella regler för olika delar av landet (exempelvis differentierade bensinskatter) är man också väldigt försiktig, även om jag tycker att vi kommit närmare varandra i den frågan, säger Arne Honkamaa.
Förstår problemet
Kommunalråden tog också upp problemet med att länsstyrelsens kassa för investeringsstöd håller på att sina.
? Vi fick inga konkreta svar där, men hon är införstådd med problemet. Vi är överens med landshövdingen att det är mycket allvarigt om investeringar uteblir på grund av det, säger Leif Nilsson, Överkalix kommunalråd, som såg att den viktigaste frågan alltjämt är tillgången på riskkapital.
Pajalas kommunalråd Bengt Niska var belåten med att Messing inser turismens betydelse för området.
? Alltid vill man ju ha mer, men diskussionerna fortsätter och innan september nästa år ska vi träffas igen i Pajala, säger Bengt Niska.


Armi Rousu
armi.rousu@kuriren.com
0927/501 20
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om