Det jämställdhetsindex som Länsförsäkringar gjort är, enligt bolaget, ett sätt att följa och jämföra utvecklingen om hur kvinnor och mäns ekonomiska jämställdhet utvecklas över tid i landets 290 kommuner. Kartläggningen baseras på statistik över variablerna pension, vård av barn (vab), inkomst, sjukpenning och föräldraledighet.
– Vi tycker det är intressant att lyfta de här aspekterna som framför allt har en ekonomisk påverkan också, säger Emma Persson, privatekonom vid Länsförsäkringar, och fortsätter:
– Vi vill att man belyser de här frågorna, dels så man blir medveten förstås i familjen och tänker på sina individuella beslut men jag tror också det behöver fokuseras på från statligt håll.
I olika ändar av listan landar grannkommunerna Haparanda och Övertorneå. Medan Övertorneå placerar sig som näst bäst enligt rankingen hamnar Haparanda på plats 283 av 290.
– Haparanda ser inte så bra ut på vab till exempel eller sjukpenning, så det skulle möjligen vara det som är skillnaden där. Föräldraledigheten är också mycket sämre, säger Emma Persson, om skillnaderna mellan Haparanda och Övertorneå.
Sven Tornberg (C) är kommunalråd i Haparanda. Han har själv inte sett kartläggningen men är inte helt förvånad över resultatet med tanke på hur näringslivsstrukturen ser ut i kommunen med mycket deltid inom handel.
– Det hänger ihop. Jobbar du deltid är den ekonomiska förlusten mindre om den som jobbar deltid vabbar. Tyvärr är det oftast kvinnor som jobbar inom handeln medan männen jobbar på annan ort.
Enligt kommunalrådet arbetar kommunen med att fler ska kunna jobba heltid.
– Nu har vi förhoppningar om att kriminalvården ska expandera och då finns det möjlighet för personer som jobbar deltid inom handel att kanske jobba heltid inom kriminalvården.
– Det absolut bästa för jämställdheten i Haparanda skulle vara att vi fick en bra tillverkningsindustri som gjorde att våra män som åker till Malmfälten och jobbar skulle kunna jobba på hemmaplan.
Tomas Mörtberg (C), kommunalråd i Övertorneå, är glad över sin kommuns placering på listan men menar att det är viktigt att fortsätta jobba med jämställdheten.
– Om vi ska få hit ungdomar, unga familjer och speciellt kvinnor är det jätteviktigt. Det är en fråga om attraktivitet att en kommun upplevs som jämställd, och inte bara upplevs utan är det också.