Kuriren har tidigare berättat om 32-årige Jani Hiltunen och hans kamp mot sjukdomen MS, Multipel skleros. Han drabbades som 20-åring och därefter har sjukdomen förvärrats stadigt. Men hoppet tändes då han hörde talas om den italienske kärlkirurgen Paulo Zambonis teori att MS kan orsakas av kärlsvikt, så kallad CCSVI. I november 2010 reste han till Warzawa i Polen för att låta operera sig och resultaten visade sig direkt.
- Redan nästa dag kunde jag promenera i staden hela dagen utan problem, berättar Jani Hiltunen.
Fantastisk förbättring
Han bor i Kuivakangas, strax norr om Övertorneå, med sin fru Saila och hennes dotter Nelly, 6 år. Dessutom har Jani två egna barn, Lumi, 5, och Roope, 8, som dock bor mestadels hos sin mamma. Det hade bara gått en vecka efter operationen när Kuriren träffade honom senast.
- Då ville jag inte ta ut glädjen för tidigt men nu efter fyra månader kan jag säga att mitt liv har tagit en ny vändning tack vare operationen, berättar han.
Han har helt slutat att ta de ordinerade bromsmedicinerna. Balansen är mycket bättre, styrkan och kroppskontrollen likaså.
Mer med barnen
Innan operationen orkade han en bra dag göra tio knäböjningar i rad, efter två månader gjorde han 60 utan problem.
- Det är så mycket, känseln i fingrar och tår är mycket bättre, att slippa springa på toaletten på nätterna, att orka vara mer delaktig och leka med barnen. Allt sådant gör att livskvalitén ökat så oerhört mycket, säger han.
Hustrun Saila märker också stor skillnad.
- Det är härligt att se. Jani tränar på crosstrainern och lyfter vikter och det finns en helt annan livsglädje. Han orkar hjälpa mig med hemsysslorna också, det är ju inte fel, säger hon och skrattar.
Jani Hiltunen kämpar för att andra med MS ska kunna få opereras. Metoden med ballongsprängning i halsvener är inte godkänd utan genomförs av privatkliniker
utomlands. Det finns ett motstånd, främst bland neurologer, men metoden vinner mark.
- Man måste ställa sig i kö och sedan betala cirka 70.000 kronor och det är inte alla som har möjlighet till det. Men ju mer som blir känt om CCSVI och behandlingen ökar möjligheten att den ska bli accepterad och godkänd av den offentliga vården, säger han.
Studie pågår i Finland
I Finland har ett genombrott skett, alldeles nyligen dessutom. En neurolog och två kärlkirurger har varit i Polen för att utbildas i CCSVI.
- Nu söker man som bäst 100 MS-patienter i Finland som ska delta i en studie och jag tror att metoden kommer att bli godkänd i Finland, men hur länge det tar är svårt att säga, säger Jani Hiltunen.
Klart är att livet ser betydligt ljusare ut för honom och han ångrar definitivt inte att han satsade på operationen.