Larmade två gånger – personal kom inte

En person boende på ett särskilt boende i Övertorneå ringde två gånger på nattlarmet. Trots det kom personalen inte och nu har händelsen lex Sarah-anmälts.

Åtgärder. En anställd på det särskilda boendet bedöms efter det inträffade inte vara lämplig att jobba natt, utan har i dag enbart dagpass.

Åtgärder. En anställd på det särskilda boendet bedöms efter det inträffade inte vara lämplig att jobba natt, utan har i dag enbart dagpass.

Foto: Åsa Stubbfält

Övertorneå2015-03-24 14:54

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har tagit emot en lex Sarah-anmälan från ett särskilt boende i Övertorneå. Enligt anmälan har nattpersonal inte kommit för att se till en brukare trots att den ringt på larmet två gånger.

Enligt anmälan larmade den boende två gånger via larmsystemet utan att få besök av nattpersonal. Personalen har möjlighet att via larmsystemet prata med boende. I det här fallet ska den boende inte ha sagt någonting, och personalen valt att inte kolla upp vad problemet var.

Händelsen har utretts av kommunen och arbetsgivaren har med berörd nattpersonal förhört sig om vad som har hänt och det har lett till arbetsrättsliga åtgärder. En anställd har flyttats från nattjänst till dagtjänst.

– Vi har bedömt att personen inte bör jobba natt, säger kommunens socialchef Mehmed Hasanbegovic.

Efter händelsen, som inträffade tidigare i år, har ett möte hållits med berörd personal, enhetschefen, omvårdnadsansvarig sjuksköterska samt med medicinskt ansvarig sjuksköterska, som också hållit i utredningen. Enhetschefen har haft möte med nattpersonalen och gått genom vilka nattrutiner som gäller och hur de ska svara på larm.

Mehmed Hasanbegovic ser allvarligt på det inträffade.

– Människor som har larm förväntar sig med all rätt att vi ska komma direkt när de trycker på larmet. Det här är någonting som inte får upprepas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!