Lärare arbetar sju dagar i veckan

Sju dagar jobb och sju dagar ledighet. Gruvarbetarnas arbetsschema inspirerade lärare vid Tornedalens folkhögskola.
–  Det fungerar jättebra, säger Johan Taavo, lärare.

MER ANPASSAT. Helene Andersson, lärare vid guidelinjen, berättar att man ska satsa på att bli mer branschinriktade. "Intresset för utbildningen ökar men vi måste i större utsträckning se till vilket behov som finns på marknaden och anpassa oss efter det", säger hon.

MER ANPASSAT. Helene Andersson, lärare vid guidelinjen, berättar att man ska satsa på att bli mer branschinriktade. "Intresset för utbildningen ökar men vi måste i större utsträckning se till vilket behov som finns på marknaden och anpassa oss efter det", säger hon.

Foto: Sabina Nilsson

Övertorneå2013-09-11 06:00

Det var i våras som tanken på ett nytt schema väcktes. Johan Taavo och några kollegor kom med förslaget som bara en vecka senare godkändes av skolans rektor.

–  Rent praktiskt löser vi det så att studenterna ena veckan läser dubbel mattematik och naturkunskap för att nästa vecka läsa dubbel samhällskunskap och språk. På så vis kan vi vara lediga varannan vecka, säger Johan Taavo.

"Många stora fördelar"

Skolan bedriver en stor del av undervisningen på distans och många av kursdeltagarna jobbar hel- eller deltid vid sidan av. Dessutom läser vissa från andra delar av världen vilket innebär tidsskillnader och ingen kommunikation mellan lärare och deltagare i realtid.

–  Med det nya schemat jobbar vi från halv åtta på morgonen till sju på kvällen så det gynnar många. Jag tycker att fler yrkesroller bör tänka utanför boxen och kanske prova på detta, säger Taavo.

Det nya arbetssättet höjer kvalitén, menar rektor Tomas Mörtberg.

–  Detta kunde jag inte säga nej till. Jag ser många stora fördelar och hittills är alla som provar på det jättenöjda. Det finns lärare som har små barn och inte vill vara hemifrån så länge, vilket vi har full förståelse för. Det kommer alltid att vara frivilligt, säger han.

Flera projekt

Tornedalens folkhögskola har fler projekt på gång. De har bland annat blivit godkända som etableringslots för nyanlända samt beviljats 300.000 kronor i projektmedel från länsstyrelsen för att utveckla guidelinjen. Projektet, Mentorer som motorer, har bland annat som målsättning att få till ett mentorsprogram mellan skolan och vissa utvalda aktörer inom turistnäringen. Dessutom ska guideutbildningen få ett nytt upplägg med ett obligatoriskt basår innan varje deltagare väljer inriktning. Utbildningen, som inte varit tillräckligt kostnadseffektiv, kommer även att bli mer branschorienterad.

–  I samråd med branschen måste vi förändra vissa saker, som att införa ett basår där alla inriktningar får grundläggande kunskap om natur, kultur och de människor man möter i olika sammanhang, säger Helene Andersson, lärare på utbildningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om