Kuriren avslöjade redan i februari 2010 skulder på 21 miljoner kronor till Vattenfall som gällde elleveranser från 2007 och framåt. Ekfors kraft betalade då ett antal miljoner till Vattenfall för att undvika konkurs, men skulden började snart växa igen.
- Vi vilar på hanen med konkursansökan, sade Roger Lindmark, informationsansvarig på Vattenfall, i januari 2011.
Men den 11 maj lämnade Vattenfall in en konkursansökan mot Ekfors kraft. Skulden ska då uppgått till 20,5 miljoner kronor.
Bolagets vd och ägare Mikael Styrman bestred konkursen. Han medger skulderna men anger att det varit omöjligt att betala skulderna då bolaget varit satt under tvångsförvaltning.
Men i måndags kom beskedet från Stockholms tingsrätt: Ekfors kraft försätts i konkurs.
Kommer att säljas
Elanläggningen med stolpar och ledningar - själva hjärtat i koncernen - ägs av Ekfors kraft och för att kunna betala Vattenfall och andra som har fordringar på bolaget så lär elanläggningen med största säkerhet säljas.
- En konkurs innebär ju att man ska avyttra den egendom som finns för att kunna betala dem som har fordringar på konkursboet, säger advokat Hans Andersson, som utsetts till konkursförvaltare.
Hans Andersson träffade Mikael Styrman i Övertorneå under tisdagen.
- Vi hade ett bra samtal, säger advokaten.
Ingen tvångsinlösen
Konkursen innebär att det inte kommer att behövas någon förhandling om tvångsinlösen.
- Det är för tidigt att säga, konkursbeslutet har ju inte vunnit laga kraft ännu. Men säljs elanläggningen till någon som kan få koncession så blir det ingen process, nej, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist vid Energimarknadsinspektionen, EI.
I dag, torsdag, kommer hon att träffa konkursförvaltaren Hans Andersson och tvångsförvaltaren advokat Johan Gullesjö, för att diskutera fortsättningen.
Intresserade köpare
Vare sig EI eller Johan Gullesjö var förvånade över konkursen.
- Nej, inte alls. Till slut måste Vattenfall driva in sin fordran, säger Gullesjö.
Han har fått förfrågningar om att köpa Ekfors elanläggning.
- Ja, under resans gång har det varit en del presumtiva köpare, både utländska och inhemska intressenter. Men jag har inte haft möjlighet att sälja, förrän nu då. När konkursförvaltaren sålt anläggningen så upphör mitt uppdrag, säger Gullesjö som fortsätter sitt uppdrag tills vidare.
För dyrt?
Elanläggningen, inklusive fastigheter, värderades nyligen till 89 miljoner kronor, på uppdrag av Energimarknadsinspektionen, EI.
- Det låter mycket. Så många nätkunder är det inte att det kan generera några jättevinster. Det skulle ta 20-30 år för att få igen pengarna, säger Gullesjö.
Den 26 augusti ska edgångssammanträdande hållas i Haparanda tingsrätt som i fortsättningen hanterar konkursen.
Mikael Styrman har inte kunnat nås för en kommentar.