Kuriren berättade på tisdagen om Villaägarnas undersökning där man jämfört försäljningspriser på totalt 188.000 småhus med taxeringsvärdena på samma hus. Övertorneå och Pajala tillhör de kommuner med största avvikelsen, hela 45 procent.
Erik Rydelid, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, menar att jämförelsen är felaktig.
- Först och främst måste man veta vad som är rätt för att säga vad som är fel. Skatteverket arbetar fram ett värde som är 75 procent av ett genomsnittligt marknadsvärde och då kan man inte titta på enskilda köp.
Han menar att köpeskillingen kan variera och inte nödvändigtvis speglar det exakta marknadsvärdet.
En kostnadsfråga
- Om en fastighet värderas av en värderingsman till exempelvis två miljoner kronor plus/minus tio procent. Då har du, enligt Villaägarnas sätt att se, ett "fel" på 400.000 kronor. Det är inte ett fel utan en avvikelse på grund av att marknadsvärdet inte kan bestämmas med större noggrannhet än så,
säger han.
Avvikelserna beror ofta på en schabloniserad värderingsmodell. Enligt Erik Rydelid är det en kostnadsfråga då staten vill att taxeringen ska genomföras så billigt och enkelt som möjligt.
Förslag om förenklat system
Just nu utreds frågan och dels ska utredningen ta fram ett lagförslag hur man kan avskaffa taxeringen av bostäder, men också ta fram ett förslag där taxeringen av bostäder finns kvar i ett förenklat system, vilket bör öka avvikelsen ytterligare.
Vad händer om taxeringen avskaffas?
- Staten ska ju ha sin inkomst av fastigheterna så fastighetsavgiften får tas ut på något annat sätt då. Det är det utredningen ska titta på.