För tre år sedan började 18 privata skogsägare i Övertorneå att jobba med tillväxthöjande åtgärder i skogen.
Det medförde att bindningen av koldioxid ökade med cirka 60.000 ton koldioxid.
Ökningen omvandlades till ett förslag på ett handelssystem med koldioxidkrediter som sedan dess har utvecklats och testats i kommunen.
Resultaten har uppmärksammats av den statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Nu har de beviljat 621.000 kronor i förstudiemedel till kommunen för att undersöka om de kan bli ett testområde inom miljöteknik.
Inleds i januari
I januari inleds studien som ska pågå i fem månader.
Att handla med skogliga koldioxidkrediter skapar ett ekonomiskt incitament för skogsägare att sköta skogen med ökad tillväxt, vilket ger mer grön biomassa, mer tillgång till bioenergi och fler möjligheter inom de gröna näringarna, enligt Anna Andersson, projektledare vid tillväxtenheten på Övertorneå kommun.
- I dag kan man klimatkompensera genom att plantera skog, främst i utvecklingsländer. Vårt sätt är annorlunda eftersom vi ökar tillväxten i skogen, säger hon.
Spännande
Målet är att kunna utveckla handeln med koldioxidkrediter till en tjänst som kan användas både nationellt och internationellt.
Förstudien syftar till att se om detta är möjligt att genomföra. Anna Andersson gläds åt Vinnovas intresse.
- Vinnova kontaktade oss utan att vi hade lämnat in någon ansökan. Det här känns jättespännande, säger hon.
Luleå tekniska universitet kommer att delta i arbetet.
- Det är glädjande att universitetet vill delta och det blir spännande att se hur långt vi kan nå, säger kommunens näringslivschef Stig Kerttu, som varit med sedan processens begynnelse.