"Jag vill hjälpa människor att må bättre"

Iyengaryogaskolan i Övertorneå är Ulrika Falk Mörtbergs livsverk. Verksamheten har hon haft på deltid i Luleå men nu sedan hon bosatt sig i släktgården i Övertorneå satsar hon fullt ut.

LINSLUSEN. Yogainstruktörens dotter Vida trivdes bra framför kameran.

LINSLUSEN. Yogainstruktörens dotter Vida trivdes bra framför kameran.

Foto: Susanne Holmberg

Övertorneå2017-07-27 08:56

2016 flyttade Ulrika och hennes man Jan-Erik Falk och dottern Vida till släktgården i Övertorneå. Att ta över gården som femte generationen var ett erbjudande Ulrika hade svårt att motstå. Jordbruket på gården upphörde 1999 och det blev klart att hon skulle få ärva 2011.

Men att flytta till Övertorneå var ett stort steg att ta då båda hade jobb och ett välfungerande liv i Luleå. Maken var skeptisk i början men till slut lyckades hon få honom med på tåget.

– Visst hade jag byggt upp fördomar kring att bo i Övertorneå. Jag trodde inte att mina yogakurser skulle vara någon framgång i glesbygden. Och jag trodde framförallt inte att män skulle vara intresserade. Men jag hade fel. Nu har jag igång flera grupper, bland annat en grupp män en kväll i veckan.

Den yogastil Ulrika undervisar kallas Iyengar efter dess grundare BKR Iyengar som lär ha utvecklat en yogastil som passar alla.

– När man gör Iyengaryoga utgår man från sina egna förutsättningar. Det handlar om att göra positionerna så perfekt man kan utan att förvänta sig perfektion. Man lyssnar på kroppen och öppnar upp de ställen som är låsta och på så sätt lär man känna sig själv. Det blir en inre resa som går utifrån från kroppen och in i själen. Många som tränar idrott pressar sig själva, det blir monotona rörelser som leder till att de får korta muskler och i förlängningen skador. Samma sak har jag gått igenom när jag utbildade mig till yogalärare. Jag var tjurskallig och prestationsdriven och körde på alltför hårt. Det ledde till att jag fick giftstruma. Jag hade inte lyssnat till mitt inre. Så jag fick lov att rannsaka mig själv och tänka om. Yoga är inte en quick-fix, en snabb lösning som tar bort eventuella problem. Nej, det är mer som att lära sig ett hantverk, det är ett livsprojekt. Man blir bättre genom att träna regelbundet.

– Vi lever i ett samhälle där kraven inte verkar ha något slut. Mångas nervsystem är i obalans på grund av stress. Så det är ingen slump att yoga har blivit så stort. Många är i "fly-eller-fäkta-läget". Yogaövningarna gör så att pulsen går ner, blodtrycket sjunker och man känner sig lugn. Och eftersom man utgår från sina egna förutsättningar kan även person med ständig värk kan öka sin livskvalitet. De kan gå från att överleva till att leva. Det låter kanske klyschigt men jag vill hjälpa människor att må bättre, det är min drivkraft.

En effekt av yogan menar Ulrika är att man kommer närmare sitt sanna jag;

– Känslostormar och bitterhet över någon gammal oförätt, det är inte du – din inre kärna. Det är tankar som pågår i intellektet. När du gör yogaövningarna krävs hundra procent koncentration. Det finns inte plats för ovidkommande tankar, det är ett slags aktiv vila.

Ulrika växte upp i Övertorneå men flyttade därifrån när hon var 16 år. I huset som hon nu bor i bodde farmor och farfar som nu är bortgångna. Där var hon ofta som barn. Hon minns sin farmor som lite kärv, den som var "chefen" på gården, som styrde upp allting. Och även om hon inte var den sortens farmor som Ulika satt i knä hos känner hon det som att farmor skyddar henne och ser till att saker fixar sig.

– Hon kom till mig i en dröm och sa "Du är ingen liten flicka längre, nu måste du hoppa upp på hästen och ta tag i tyglarna".

Drömmen verkar ha haft inverkan på det livsbeslut Ulrika tog. På det hela taget verkar hon helnöjd.

– Det känns fantastiskt att ha sitt liv här där jag har sprungit omkring på ängarna som barn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om