Isblock kan lossna från bladen

Is på vindkraftverken har alltid varit ett problem. På vissa ställen har snurrorna rustats med avisningssystem - men så är inte fallet i Aapua, trots att risken för fallande is är mycket stor.

Övertorneå2013-01-12 06:00

Vid vindkraftparken i Aapua, i Övertorneå, finns varningsskyltar utplacerade.

Vintertid finns här risk för att stora isblock kastas från turbinbladen.

Enligt Göran Ronsten, ordförande för Aapuavind AB, är detta ett mycket allvarligt problem som bör åtgärdas, innan en olycka inträffar.

Det finns flera typer av avisningssystem, vars uppgift är att minimerar riskerna, men dessvärre går dessa inte att eftermontera utan kräver att vindkraftverken byts ut helt.

- Om några år lär vi byta ut samtliga verk i Aapua och se till att de är rustade med avisningssystem, säger Göran Ronsten.

Ökad risk
Som störst är risken för iskast när det varit minusgrader och temperaturen stiger och närmar sig nollstrecket. Förutom temperaturen beror nedisningen på andelen fukt i luften och droppstorlek. I dag finns inga mätinstrument för detta.

- Det finns tankar kring att ha blinkande ljus på vindkraftverken som varnar när risken för iskast ökar. Men utan mätinstrument är det svårt att avgöra när det råder ökad risk, säger Göran Ronsten.

Enligt honom finns det förslag om att införa krav på avisningssystem på alla vindkraftverk som ställs upp i riskdrabbade områden i Sverige, vilket han är positiv till.

- Det är farliga saker som kan få fruktansvärda konsekvenser om man har otur. Tack och lov kan personalen som jobbar i parken stänga av de vindkraftverk de närmar sig, men den möjligheten saknar allmänheten, säger han.

Inget jätteproblem
Peter Sirland, driftansvarig för parken i Aapua, tycker inte att det är nödvändigt att gå ut med någon varning om risken till allmänheten.

- När man går in i en vindkraftpark är det precis som när man går in i andra industriområden. Det finns skyltar som talar om riskerna. Jag anser inte att detta är något jätteproblem för oss i dagsläget, säger han.

Riskavståndet räknas ut genom formeln d=(D+H)x1,5 där d är riskavstånd i meter, D rotordiameter och H navhöjd.

Vill man titta närmare på ett vindkraftverk är det säkrast att passera uppströms, med vinden i ryggen. Isen kastas nämligen åt sidorna och bakåt.

Respektera varningsskyltarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om