Ingen tvångsinlösen av Ekfors kraft

Om konkursförvaltaren i Ekfors kraft säljer bolagets anläggningar drar Energimarknadsinspektionen tillbaka processen om tvångsinlösen.

Mörkret ser ut på nytt att sänka sig över Övertorneå.

Mörkret ser ut på nytt att sänka sig över Övertorneå.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2011-08-23 06:00

Någon ska äga elnätet i Tornedalen i framtiden. Frågan är inte bara vem utan hur man kommer dit.

Detta är förutsättningarna:

Energimarknadsinspektionen (EI) vill ha Ekfors krafts anläggning för elnät tvångsinlöst av staten. Det kräver domstolsbeslut. Tar staten över kan den sälja anläggningen till ett branschföretag och då krävs koncession.

Ekfors kraft försattes emellertid i konkurs under sommaren och det påverkar frågan. Ägaren Mikael Styrman har dessutom överklagat så konkursen har inte vunnit laga kraft. Om den vinner laga kraft gäller samma sak i fallet Ekfors som i andra konkurser, enligt lagen ska en konkursförvaltare sälja tillgångar i ett konkursbo och dela ut pengarna till dem som har fordringar.

Inte bestämt
Genomför konkursförvaltaren en försäljning drar EI tillbaka kravet på tvångsinlösen.

- Vi är inte ute efter att staten ska ta hand om det här utan vill att det ska bli bra, att någon som kan branschen sköter anläggningen och är lämplig att ta över, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist vid EI.

Fast konkursförvaltaren Hans Andersson säger att han just nu är ett blankt blad. En av orsakerna är just att konkursen är överklagad så han kan inte agera fullt ut.

Förra gången EI drev process om tvångsinlösen av elanläggningen motsatte sig ägaren Mikael Styrman det, och vann.

En tvångsprocess med konkursförvaltaren som motpart skulle bli underlig. Då skulle EI kräva att tillgångar överförs till staten och konkursförvaltaren ska motverka det, eller så inte. Normalt ska ju förvaltaren värna att ingen drar iväg med tillgångar i konkursboet.

Energimarknadsinspektionen har torgfört att anläggningen och fastigheter i Ekfors kraft har marknadsvärdet 89 miljoner kronor. Utan fastigheter; 63 miljoner. En vink om vad staten skulle behöva betala vid tvångsinlösen.

Samtidigt en vink åt konkursförvaltaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om