Läs mer: TV-kändis på mygg-VM i Övertorneå
Övertorneå är ett av många samhällen i Sverige som får stå ut med väldigt mycket mygg.
Det här har man i år velat göra något åt. I maj uppdagades att kommunledningen ska lämna in en ansökan om att få tillstånd till besprutning.
Problemet? Man lämnade in ansökan till fel instans. Och man gjorde det för sent.
Ansökan skickades till länsstyrelsen, fast den i själva verket borde ha skickats till Naturvårdsverket och därför blev det ingen besprutning i år. Det blir det inte heller nästa år.
För nu har tidsfristen för ansökningar till nästa sommar redan gått ut, utan att Övertorneå har lämnat in någon.
– Mätningar av myggförekomsten måste först genomföras under några år i rad. Alternativa åtgärder ska prövas. En miljökonsekvensbeskrivning ska också tas fram av anlitad konsult. Allt tar tid och kostar pengar, säger bygg- och miljöansvariga AferditaJashari till Haparandabladet.
Även om man hade gjort rätt med ansökan menar kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) att det inte spelat så stor roll. Nu är det hur som helst inte längre aktuellt med myggbesprutning.
– Vi har fått besked från kommuner vid dalälven att det är en kostnad på fem till tio miljoner som måste göras årligen, en kommunal kostnad. Då ryggar jag personligen tillbaka när jag hör vad det är för kostnader, säger Mörtberg.
– Det innebär en höjning av kommunalskatten med en krona – vi har inte de pengarna lösa, fortsätter han.
Men trivseln för medborgarna, då?
– I sommar var det inte alls den plågan som åren innan, så det är nog från år till år, säger Tomas Mörtberg som helst ser andra lösningar än besprutning på myggproblemen.
Förra sommaren gjordes en mätning där 15 000 mygg per fälla och natt fångades in vid Ekoparken och SJ. Gränsvärdet för vad som anses vara olidligt går vid 10 000.