Gullesjö får 5,6 miljoner kronor

Nu upphör tvångsförvaltningen av Ekfors krafts elanläggning. Samtidigt kommer notan från advokat Johan Gullesjö - totalt 5,6 miljoner kronor kostar kalaset.

TVÅNGSFÖRVALTARE. Advokat Johan Gullesjö får drygt 5,6 miljoner för förvaltningen av Ekfors kraft.

TVÅNGSFÖRVALTARE. Advokat Johan Gullesjö får drygt 5,6 miljoner för förvaltningen av Ekfors kraft.

Foto:

Övertorneå2012-04-03 06:00

Konkursförvaltaren advokat Hans Andersson anses nu ha kontroll över driften av Ekfors krafts elanläggning och därmed begär Energimarknadsinspektionen (EI) att tvångsförvaltningen ska upphöra.

Formellt är det Förvaltningsrätten i Linköping som hanterar ärendet och på måndagen gav rätten också klartecken till ersättning för tvångsförvaltningen som letts av advokat Johan Gullesjö, Skellefteå.

Gullesjö har begärt och får totalt 5.602.750 kronor inklusive moms, för perioden 30 september 2010 - 30 april 2011.

Gullesjö har lämnat in en diger lunta med redogörelser som motivering till ersättningsbeloppet, Ekfors krafts tidigare vd och ägare Mikael Styrman har ju som bekant vägrat att samarbeta med Gullesjö.

Mikael Styrmans advokat Bo Lindqvist har yttrat sig i beslutet och menar att Gullesjö inte hållit nera kostnaderna tillräckligt.

Bland annat att Gullesjö och hans kollega Jan Erik Jonasson tillsammans ägnat 480 timmar åt telefon- och e-postkontakter med nätkunderna till ett genomsnittligt timarvode av strax under 3.000 kronor.

Bo Lindqvist menar att nätkundernas kostnader blivit onödigt stora: "Det åligger tvångsförvaltaren att i största möjliga mån ianspråkta nätbolagets egna resurser för att driva nätet snarare än att tillkalla utomstående teknisk expertis."

Men Förvaltningsrätten går på Gullesjös linje och beviljar ersättningen. Ett "mycket omfattande uppdrag" med "hög komplexitet", skriver rätten.

Ersättningen ska alltså nätkunderna i Ekfors område stå för via nätavgifter, enligt Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist vid EI.

- Pengarna tas från konkursboet. Men om det drar ut på tiden så kan vi bestämma att betala ut pengar från staten, efter ansökan av tvångsförvaltaren. Sedan får vi bevaka att pengarna kommer in till staten från konkursboet, säger hon.

Det är en av de regeländringar som kom till efter två misslyckade tvångsförvaltningar av Ekfors kraft.

Kuriren har inte lyckats nå Johan Gullesjö för en kommentar.

Bakgrund tvångsförvaltning av Ekfors krafts elanläggning:

Inget annat nätbolag har blivit tvångsförvaltat tidigare. Ekfors kraft AB blev det tre gånger, bland annat på grund av att bolaget vägrat ansluta kunder, inte skickat in rapporter till myndigheterna och stängt av elen för Karungi skola och vattenverk i Haparanda kommun.

Den senaste perioden av tvångsförvaltning av Ekfors krafts elanläggning startade 30 september 2010.

Dessutom gick det 96-åriga bolaget i konkurs den 27 juni ifjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om