Grönbete på fäbodvallen

Förr i tiden skuttade korna runt här i en slags lycka hela sommaren. På onsdagen intogs dock Hanhivittikko fäbodvall av en stor hjord barn från traktens förskolor.

LÖDDRIGT. Agnes Johansson, 5,  tovade ull så att det bubblade.

LÖDDRIGT. Agnes Johansson, 5, tovade ull så att det bubblade.

Foto: Mathias Asplund

Övertorneå2010-06-27 06:00
- Det är en fjäril vid mig, kom och ta den!, ropade Cornelia till Beata, som likt en fjolårskalv kastade sig ned i det höga gräset.Med den rosa mössan plötsligt nedhasad i ansiktet tittade hon upp och log, som en av ängens blommor. Längst ut på toppen av hennes högra pekfinger låg en liten mal. Hon hade lyckats få tag på den.På grönbete
Barnen kom för att uppleva sommaren i Tornedalen som den var för femtio eller hundra år sedan. På den tiden släpptes kreaturen ut på bete på sommaren med start på Salomonsdagen den 8 juni. Fäbodlivet var en slags semester för folket. Och inte såg de ut att vantrivas denna dag, förskollärarna.Förskolebarnen pendlade som stockholmare mellan stationer, där de snickrade fågelholkar, hade sagostund, gjorde eget papper, färgade ull och hälsade på korna, fåren och grisarna. Agnes Johansson, 5, tittade inte upp från ullfärgningen men svarade att hon haft roligt.-  Man gör kläder av ull. Och korna var stora, fyllde hon i med entusiasm.Egna inbjudningskort
Naturguider från Tornedalens folkhögskola ställde upp som funktionärer. Frida Gabrielsson, för dagen klädd i lång kjol och huckle på huvudet, såg till att allt flöt på.- Jätteroligt att de (Hanhivittikko Vänner) frågade oss om vi ville vara med, sa hon.- Det ska bli återkommande varje år, la en man i drängklädsel till innan han mumsade vidare på en grillad kyckling.Simon Nilsson från Norrköping höll i stationen som gjorde nytt papper av gamla tidningar.- Perfekt om man vill göra lite egna inbjudningskort."Slippa stress"
Det var inte bara barn i farten. Kurt Lampinen var där med sina barnbarn och berättade hur han själv varit på fäbodvallen, under sommaren på 50-talet.- Det är en helt annan sak att komma ut hit, få tid att filosofera och låta tankarna gå - långt ifrån stress och mobiltelefoner, berättade han.En stor skillnad från då till nu är att hamburgaren uppfunnits. Något som barnen från Silvertallens förskola var glada över när de kastade sig över picknickkorgen.
Brukades som betesmark från 1860-talet fram till 1965.Åtta historiska byggnader finns bevarade eller återuppbyggda.Har som välbevarad Norrbottensmiljö utnämnts till kulturreservat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om