Kommunen har fått erbjudande att köpa fyra fastigheter som tillhört Ekforsbolagen. Nu köper man bolagets tidigare kontorshus för 900 000 kronor. Och för 1,7 miljoner köper det kommunala bolaget Övertorneå energi de lokaler man i dag hyr av konkursförvaltaren. Det väntas fullmäktige besluta i dag. Övriga fastigheter avvaktar man med. Det gamla kontoret kan bli till trygghetsboende eller seniorboende.
– Jag kommer att lämna ett förslag inom en snar framtid på hur jag skulle vilja ha det, säger kommunalråd Roland Kemppainen (S).
2011 försattes Ekfors i konkurs, i juni 2013 köpte kommunen elnätet för 72 miljoner kronor och den 2 januari i år tog nybildade Övertorneå energi över driften av nätet. Den långdragna konflikten mellan kommunen och bolaget, år med släckt gatubelysning och osäkerhet kring elförsörjningen har enligt många skadat Övertorneå.
– Det har påverkat, men jag vet inte om man kan använda ordet skadat. Jag har hört om folk som velat flytta hit och köpa hus, men inte gjort det på grund av osäkerheten, säger Roland Kemppainen.
Efter det kommunala övertagandet har tryggheten ökat, enligt Roland Kemppainen. Samtidigt har kunderna inte märkt av någon skillnad prismässigt. Med Övertorneå energi vid rodret är nättarifferna oförändrade, med undantag för en del företagskunder.
– Vi måste ge ägardirektiv till bolaget lyfta det i höst och ha en dialog med bolaget, säger han.
Under ett tidigt skede i planeringen av kommunens köp av nätet var det aktuellt att företagsprofilen Allan Lehto och ett par andra privata aktörer skulle vara delaktiga. Men Allan Lehto ändrade sig.
– Jag tyckte att det var bättre med bara en huvudman, kommunen kan ha ett mer långsiktigt perspektiv, säger Allan Lehto.
Roland Kemppainen minns att han var besviken efter avhoppet.
– Jag ville ha den lösningen, men när Allan hoppade av så hoppade också de andra av. Det hade sänt bra signaler om kommunen och företagare jobbade tillsammans för kommunens bästa.
Han minns också hur lättad han var den 2 januari i år, vid övertagandet av nätet.
– Det var lättande, nu äger vi frågan.
Roland Kemppainen tror inte att elnätet kommer att hamna i privat ägo i Övertorneå igen.
– Jag är positiv till privat företagande, men det här är en viktig samhällsfunktion, precis som vägar och fjärrvärme, som jag tycker att kommunen ska äga. Det är det som jag har drivit, säger han.
Kuriren har sökt Mikael Styrman utan att nå honom.