Flera fallskador på grund av mörkret

Mörkret i Övertorneå har orsakat flera fallskador hos invånarna. En av dem är Gösta Rova som trots allt hade tur och kom undan med blåmärken och skrapsår i huvudet.

TOMMA GATOR. Många håller sig inomhus på kvällarna  på grund av den släckta vägbelysningen och mörkret kommer allt tidigare nu.

TOMMA GATOR. Många håller sig inomhus på kvällarna på grund av den släckta vägbelysningen och mörkret kommer allt tidigare nu.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2011-10-28 06:00

Vägbelysningen i Övertorneå har varit släckt hela hösten och nu börjar mörkret skörda sina offer. För pensionären Gösta Rova höll det på att sluta riktigt illa. Under en kvällspromenad i centrala Övertorneå ramlade han handlöst och slog huvudet i asfalten.

- Jag hade passerat kommunhuset och plötsligt fastnade jag med foten och föll. Det var trottoarkanten som jag inte hade sett på grund av mörkret. Asfalten är ju nylagd och alldeles svart och då är det ännu svårare att se, berättar han.

Tur i oturen
Gösta Rova hann inte ta emot sig med händerna utan slog i huvudet och skrapade upp ansiktet. Han fick rejäla blånader och svullnader kring ögonen. Olyckan hände för två veckor sedan men blåtirorna syns ännu.

- Jag var ganska omtöcknad men lyckades ta mig hem. Jag hade ändå tur, det hade kunnat gå mycket värre, säger han.

Tiden efter olyckan har han hållit sig mestadels inomhus och hustrun Ingrid har fått sköta handlandet och övriga ärenden.

- Det känns obehagligt att vara ute när det är mörkt. Nu måste vägbelysningen tändas, säger han.

Tvångsförvaltaren Johan Gullesjö har inte lyckats få belysningen tänd och enligt honom är det bara Mikael Styrman som kan få det gjort.

- Om han är det minsta mänsklig så borde han göra det nu, säger hustrun Ingrid.

Gösta Rova sökte inte vård efter sitt fall, men under hösten har vårdcentralen i Övertorneå tagit emot människor med fallskador som skett i mörker.

"Livrädd"
- Ja, någon bruten handled, huvudskador och andra kontusioner, alltså fallskador har vi fått in, säger Maria Rännare, sjuksköterska vid Övertorneå vårdcentral.

Olyckorna har skett nyligen, vilket inte överraskar Maria Rännare.

- I början av hösten var det inga alls, men nu börjar de komma. Risken är att olyckorna ökar eftersom det blir mörkare allt tidigare då folk är i farten, säger hon.

Maria Rännare har själv ramlat i mörkret.

- Ja, jag skrapade upp knät när jag promenerade med hunden. Det är så svårt att se, man har liksom inga referenser. Allt regnande har ju inte hjälpt heller.

Hon tycker också att det är obehagligt att köra bil i mörkret.

- Jag är livrädd att köra på någon. Man rycker till ibland när det plötsligt står en människa vid vägen. En olycka händer så fort, säger hon.

Fotnot: På fredagskvällen genomförs en manifestation i form av ett fackeltåg längs Matarengivägen i Övertorneå.

Vägbelysningen från Risudden i söder till Svanstein i norr, cirka 1.800 belysningsstolpar inom Ekfors område har varit släckta hela hösten. De skulle ha tänts i mitten av augusti.

Ekfors krafts vd Mikael Styrman har satt som villkor för att tända att Övertorneå kommun betalar 3,9 miljoner kronor till ett bolag som Styrman bildade i samband med att Ekfors kraft ansöktes i konkurs.

Kommunen har inte betalt Styrmans nya bolag då man riskerar att få betala en gång till, till konkursboet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!