Finsk kärnkraft hot mot besöksnäringen
Simo kommun svarar med tystnad på Övertorneå kommuns protester. Nu ska Naturvårdsverket framföra ett yttrande om kärnkraftsbygget med hopp om ett seriöst svar från finländskt håll.
Foto: Roland Johnson
Dessutom har Simo kommun kringgått Naturvårdsverket, som är ansvarig myndighet i Sverige, och i stället budat planerna direkt till Övertorneå kommun. I Torneälven vandrar särskilt skyddade fiskarter som den vilda naturlaxen, som på grund av strömriktningen följer den finska kusten. Det gäller även andra arter som havsöringen, sik, nejonöga och lake. Nu hotas de, och andra djurarter som lever av fisken, av eventuell algblomning, vegetation och nedsmutsning som följd av uppvärmningen. Sportfisket är viktigt
Enligt Linda Ylivainio är naturturism just nu den starkast växande näringen i Övertorneå kommun med över 100 personer i arbete inom besöksnäringen. De ser sportfisket i nationalälven som en av sina mest unika och värdefulla tillgångar. Kommunens namn är laddat med värderingar som eko-kommun med ren luft, rent vatten och fin natur. Kräver redovisning
I Övertorneås kommunstyrelse röstade elva av tolv för ett yttrande till Simo kommun. I det yttrandet kräver de svar på vissa frågor, men de har dock inget mandat att direkt kunna påverka beslutet på andra sidan gränsen.
Redovisning av Bottenvikens och Torneälvens kemiska och ekologiska status och hur den kommer påverkas. Redovisning av strålningssituation och förekomst av radioaktiva isotoper i området. En tillståndsprövning enligt de regler som gäller skyddade områden som Torne älv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!