Företrädaren för arbetsplatsen får besked om de uppgifter praktikanten fått av facket och kort därefter blir praktikanten av med platsen.
I JO-anmälan beskriver mannen i fråga hur arbetsförmedlingens chef Per-Anders Ruona och en handläggare sedan kallar honom till möte med kort varsel. I anmälan skriver praktikanten:
"AF-chefen Ruona gör klart för XX att han brutit mot hans regler på arbetsplatsen. XX får uppfattningen att han är arg för att han undersökt de regler som gäller på en arbetsplats med kollektivavtal och att han blandat in facket".
Praktikanten beskriver vidare i sin anmälan att arbetsförmedlingens chef även säger sig ha undersökt mannens tidigare arbetsplatser och gjort en bedömning att han är ett problem. Praktikanten känner sig kränkt.
Efter mötet beskriver sedan praktikanten hur han får ett mail från arbetsförmedlingens handläggare som han ej förstår. Då han kontaktar handläggare får han veta att han inte kommer att få någon mer hjälp av Arbetsförmedlingen. Ingen orsak ges. Praktikanten vänder sig till sitt fack som förklarar att arbetsförmedlingen i lag är skyldig att ge en skriftlig orsak till att man utesluter praktikanten. Inga beslut kommer och praktikanten kontaktar chefen för arbetsförmedlingen men upplever att han inte får något bra svar.
I anmälan konstateras:
" Till slut, efter hjälp från myndigheter och fackliga organsistioner och inte minst AF Kundrelationer väljer Övertorneå Arbetsförmedling att upphäva sin åtgärd, utan att förklara varför man valde att trakassera en av sina arbetslösa".
Arbetsförmedlingens chef Per-Anders Ruona kommenterar anmälan:
– Beklagligt om en av våra kunder har den upplevelsen. Det är inte vår avsikt att kränka någon, men det får stå för den här personen. Jag har en annan uppfattning. När det gäller övertid så beror det ju på vilken sysselsättsningsgrad man söker jobb. Om det handlar om 40 timmars arbetsvecka så kan arbetstiden vara flexibelt fördelad på den erbjudna verksamheten, förklarar Per-Anders Ruona som i övrigt avvaktar resultatet av Jo:s utredning.