Färre läkemedel med ny metod

I Övertorneå lyckades man få ner användandet av mediciner med 26 procent för de äldre som fortfarande bor hemma tacka vare en ny metod som blivit praxis.

MÅR BÄTTRE. "Många mår mycket bättre sedan vi kunnat sätta ut de mediciner som inte gett önskad            effekt", säger Rita Simu. Läkaren Jari Havela intygar projektets goda effekt.

MÅR BÄTTRE. "Många mår mycket bättre sedan vi kunnat sätta ut de mediciner som inte gett önskad effekt", säger Rita Simu. Läkaren Jari Havela intygar projektets goda effekt.

Foto: Göran Lahti

Övertorneå2010-12-23 06:00

En undersökning för tre år sedan visade att Övertorneå låg bland de högsta i landet vad gäller användning av läkemedel bland äldre.

För många mediciner ger ofta biverkningar och risk för interaktion, det vill säga att ett läkemedel påverkar ett annat så att man får för mycket verkan, för lite verkan eller ingen alls.

Då startades ett projekt där en person på deltid avsattes till att gå igenom läkemedelslistor hos personer i Övertorneå över 80 år och även multisjuka mellan 65 och 79 år, samtliga i gruppen hade ordinerats mer än tio läkemedel.

Rita Simu arbetade med projektet och till sin hjälp hade hon ett dataprogram som larmade om risker för biverkningar eller interaktion förelåg hos läkemedlen. Hon intervjuade även personerna i gruppen.

- Det visade sig att många inte tog alla läkemedel som de ordinerats. Ju fler läkemedel desto större risk att patienten inte tar det som ordinerats. Det är ju inte bra om läkaren inte känner till sådant, men nu kunde vi stryka dem. Vi kunde också se vilka mediciner som verkligen hjälpte och sätta ut dem som inte gav önskad effekt, berättar Rita Simu.

God effekt
Medicinskt ansvarig läkare i projektet var Jari Havela.

- Det slog väldigt väl ut, vi kunde minska medicineringen med 26 procent i snitt, alltså mer än en fjärdedel. Vi gjorde en uppföljning efter cirka två månader för att se hur de mådde efter att medicineringen ändrats.

Många i gruppen mår mycket bättre i dag och sparar också en slant då de inte behöver köpa lika mycket mediciner.

- Dessutom upplevdes det positivt att någon tog sig tid att prata med dem, säger Rita Simu.

Hon kommer även i fortsättningen att på deltid arbeta med läkemedelsgenomgångar.

Läkemedelsbiverkningar i Sverige kostar 10-12 miljarder kronor per år och är den vanligaste orsaken till att äldre läggs in på sjukhus.

Läkemedelsbiverkningar är vanligare hos äldre än hos yngre människor. Det beror till en del på den ökade känsligheten för läkemedel, men en minst lika viktig orsak är att äldre använder många olika läkemedel (polyfarmaci).

Njurfunktionen minskar drastiskt med stigande ålder vilket kan ge allvarliga biverkningar av vissa läkemedel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om