Högsta domstolen fastslog alltså konkursbeslutet för Ekfors kraft AB, själva moderbolaget i Ekforskoncernen.
Orsaken till bolagets fall blev att Vattenfall eldistribution AB inte fick betalt för elleveranser för cirka 20 miljoner kronor och till slut ansökte man Ekfors kraft i konkurs. Vd:n och huvudägaren Mikael Styrman överklagade och menade att bolaget inte är på obestånd men fick avslag.
Konkursförvaltaren Hans Andersson, advokatbyrån Kaiding, kan konstatera faktum:
- Det är bra för alla parter att vi fått ett beslut så vi vet vad vi har att förhålla oss till. Det har ju varit en lång process, säger han.
Förutom Vattenfalls dryga 20 miljoner kronor så har Mälarenergi AB en fordran (via dotterbolaget Ekfors energi) på cirka 12 miljoner kronor. Ekfors kraft har även skulder internt till dotterbolagen inom Ekforskoncernen, enligt Hans Andersson.
Försäljning påbörjas
Största värdena i Ekfors kraft finns i elanläggningen och i de två vattenkraftverken. Tidigare har elanläggningen med tillhörande fastigheter värderats till 89 miljoner kronor och vattenkraftverken värderades till 22 miljoner kronor.
- Beslutet innebär att det går att på allvar påbörja processen med att avyttra egendomarna i konkursboet, säger Hans Andersson.
Finns det redan intressenter?
- Ja, det finns de som har uttryckt intresse för att förvärva i första hand elanläggningen, och när vattenkraftverken var till försäljning på exekutiv auktion fanns också intressenter, säger Hans Andersson.
Den försäljningen drogs tillbaka för att kronofogden ansåg att vattenkraftverken bör säljas tillsammans, inte separat.
- Det är ju ett välskött elnät och vattenkraftverken är ju nyrenoverade så jag tror absolut att det kommer att finnas flera som vill köpa dessa, säger Hans Andersson.
Aviserat intressa
Övertorneås kommunalråd Roland Kemppainen har tidigare aviserat intresse av ett hel- eller delägande, liksom Vattenfall som omringar Ekfors nät i tre anslutningspunkter.
Energimarknadsinspektionen (EI) har tidigare ansökt om tvångsinlösen av elanläggningen då bolaget inte följt gällande regler om rapportering och vägrat ansluta abonnenter.
- Det är skönt att veta vad som gäller så att företaget nu kan avvecklas, säger Hanna Abrahamsson, biträdande chefsjurist vid EI.
Inlösen kan fortfarande bli av, enligt Hanna Abrahamsson.
- Konkursförvaltaren har rent formellt en möjlighet att medge talan om inlösen och på så sätt få anläggningen såld, säger hon.
Kuriren har inte lyckats få en kommentar av Mikael Styrman.