En skatt av rara växter på myren

- Jag har vuxit upp vid Armasjärvimyren, ändå hade jag hade ingen aning om att det fanns så mycket ovanliga växter på den, säger Ingemar Bergdahl, en av de 20-talet besökare som deltog i länsstyrelsens guidning nyligen.

INSEKTSFÅNGARE. På rundsileshårets klibbiga blad fastnar insekter som ger växten näring.

INSEKTSFÅNGARE. På rundsileshårets klibbiga blad fastnar insekter som ger växten näring.

Foto: Ulrika Wallgårda

Övertorneå2010-07-27 06:00
2010 har av FN utsetts till det internationella året för biologisk mångfald - något som uppmärksammas över hela världen. I Norrbotten genomförs med anledning av det biologiska mångfaldsåret ett antal guidade vandringar och utflykter i länsstyrelsens regi.- Vi behöver bli bättre på att visa upp vad vi har. Det är inte bara Kebnekaise som är spännande, säger Linda Johansson, koordinator för hotade arter.Myrslåtter
I Sverige finns 4.000 arter, både växter och djur, som i lägre eller högre grad är hotade. Naturvårdsverket har beslutat att välja ut ett antal av dessa och jobba särskilt med deras livsmiljöer. Armasjärvimyren tillhör kategorin rikkärr, rikt på kalk och andra mineraler, och är ett exempel på en livsmiljö som är viktig för många ovanliga arter.- På grund av omfattande utdikning har många kärr torrlagts, berättar Sture Westerberg, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten.Ingemar Bergdahl är uppvuxen i Armasjärvi, men bor numera i Öjebyn utanför Piteå. Han äger ett hemman invid myren och berättar att hans anfäder brukade den genom myrslåtter ända in på 1950-talet. För honom och många av de andra besökarna med rötterna i bygden blev länsstyrelsens guidning på myren en aha-upplevelse.- Trots att jag har varit här flera gånger har jag aldrig förstått hur fantastiskt området är, säger Håkan Sjöstrand, som bor i Bälinge i Uppland, men har rötterna i Luppio.Armasjärvimyren ligger i dag 50 meter över havsytan, men för 4.000 år sedan var området en havsvik. Genom landhöjningen blev viken en myr, men havsstrandens blåsäv och norskstarr har blivit kvar och överlever tack vare myrens höga salthalt.Orkidéer
Sture Westerberg pekar på vandringen längs spängerna ut några lappnycklar, en orkidéart släkt med Jungfru Marie nycklar, men med kraftigare blommor och fyrkantig stam. Andra orkidéarter på myren är den vitrosa brudsporren och de mångtaliga myggblomstren, som är en av våra minsta orkidéer.På myren trivs också den mörkröda purpurvitmossan, insektsfångande sileshår, tätört som man använde när man gjorde tjockfil förr i tiden och den sällsynta myrbräckan. Flera av arterna är beskrivna på skyltar för den som vill ta sig en promenad på egen hand.
Länsstyrelsen i Norrbotten arbetar tillsammans med Naturvårdsverket och de övriga länsstyrelserna i Sverige med att ta fram åtgärdsprogram för hotade arter och naturtyper.Till sin hjälp har de Artdatabasen som rödlistat de 4.000 arter som antingen är hotade eller missgynnade.Norrbotten med sin skiftande natur omfattas av mer än 40 åtgärdsprogram som inkluderar över 70 arter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om