En rad förändringar i Övertorneå

Äldreboendet Länsmansgården avvecklas och socialpsykiatrin överförs till hemtjänsten. Det är två av förändringarna i den nya verksamhetsplan som har tagits fram för socialnämnden i Övertorneå.

FÖRÄNDRINGAR. Socialnämnden i Övertorneå har en ny verksamhetsplan som bland annat innebär att äldreboendet Länsmansgården avvecklas och socialpsykiatrin överförs till hemtjänsten.

FÖRÄNDRINGAR. Socialnämnden i Övertorneå har en ny verksamhetsplan som bland annat innebär att äldreboendet Länsmansgården avvecklas och socialpsykiatrin överförs till hemtjänsten.

Foto: Nina Varumo / SvD / SCANPIX

ÖVERTORNEÅ2013-11-13 16:05

En ny verksamhetsplan för socialnämnden klubbades tidigare i höst. En arbetsgrupp har tagit fram den nya planen, som bland annat påverkar äldreboendet Länsmansgården, som kommer att avvecklas.

– Ingen personal kommer att sparkas och ingen kommer att behöva flytta ut. Det kommer att ske undan för undan och kan ta lång tid, säger Johan Kummu (S), vice ordförande i socialnämnden.

Centerpartiets Östen Lejon är upprörd och menar att planen borde ha förankrats i fullmäktige.

– När det är så här pass stora omläggningar borde man spela med öppna kort. Jag kommer att ta upp det i partiet för diskussion. Jag vet inte om det är rätt läge att stänga, antalet äldre ökar lavinartat och antalet dementa ökar i samhället, säger han.

Planen innebär också att antalet platser i särskilt boende minskas från 100 till 82. I stället vill kommunen satsa på fler trygghetsboenden och Zakarigården föreslås i ett första skede byggas om till ett trygghetsboende.

Även inom psykiatrin väntar förändringar. Socialpsykiatrin förs samman med hemtjänsten och vid årsskiftet stängs den gemensamma lägenhet, som finns för sociala aktiviteter och liknande, vid stödboendet på Hemvägen. I stället kommer personer att hänvisas till Dagcenter för sådana aktiviteter, enligt Tomas Kerttu, enhetschef för socialpsykiatrin. Han tycker att förändringsprocessen har skötts dåligt.

Som enhetschef har han inte blivit kontaktad under arbetet med planen, och inte heller de anställda har informerats, enligt honom.

– Jag har jobbat 30 år i kommunen, jag har aldrig varit med om ett så dåligt handlagt ärende, säger han.

Att personer som i dag kommer till den gemensamma lägenheten hänvisas till Dagcenter är han kritisk till.

– De har alla en diagnos och är inte speciellt sociala. Det är ingen lätt sak för dem att bara gå till ett annat ställe. Vi känner oss svikna, säger han.

Fakta: Verksamhetsplanen

En arbetsgrupp har under perioden juni-september gjort en genomlysning av nämndens verksamhet. En rad förändringar föreslås de närmaste åren.

Här är några av dem: Att avveckla Länsmansgården som äldreboende och i lokalerna skapa ett LSS-boende med fem-sex platser. En minskning av särskilda boendeplatser från 100 till totalt 82 i kommunen. Bygga om Zakarigården till trygghetsboende, eftersom man ser behov av den boendeformen i framtiden. Socialpsykiatrin förs samman med hemjtänsten, för att använda resurserna mer effektivt. Framöver vill man också föra samman sysselsättningen för funktionshindrade; tvätteri, återvinning och industri, under ett tak.

Arbetsgruppen har bestått av ledamöter i socialnämndens arbetsutskott, tf socialchef Ruth Rahkola, ekonom Lars Niemi och enhetschef för hemtjänst och korttidsboende, Carina Kemppanien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!